2018-07-21 09:47:16• hírek • Bede Emőke

Augusztusban végre akcióba léphet a lopóautó

Hallottál már a lopóautóról? Ha nem, akkor ideje megbarátkoznod ezzel a Magyarországon már jól ismert tréfás megnevezéssel, ugyanis jövő hónaptól kezdve megkezdni tevékenységét az a speciális jármű, melynek feladata nem más, minthogy a Transurban telephelyére szállítsa a szabályokra fittyet hányva leparkolt autókat.

Sok autós, gyalogos és bicajos szatmári életét keserítik meg a tilosban parkoló járgányok. Sokan magasról tesznek a szabályokra, akadályozzák a forgalmat, akár a zöldterületre is felparkolnak, csak amiatt, hogy az úti céljukhoz a lehető legközelebb állhassanak meg. Épp ezért a lakosság nagy része pozitívan fogadta a speciális jármű jöttét. De vajon valóban szükség van ilyesmire városunkban?
 

Azzal, hogy vannak másokra tekintet nélkül parkoló, már-már pofátlannak minősíthető sofőrök, nem mondunk újat, viszont pontos számadatokkal ritkán találkozhatunk. Épp ezért a Szatmár.ro megkereste a szatmári közterület-fenntartó vállalatot, azaz azt a szervet, mely hiteles adatokat tud közölni a szabálytalan parkolásokkal kapcsolatban.
 

Mint kiderült, 2018 első hat hónapjában nem kevesebb mint 6 015 estben büntetettek az ADP munkatársai szabálytalan parkolásért, viszont ezek közül csupán 3 494-et fizettek be az érintettek. Az ebből a forrásból befolyt összeg elérte a 240 360 lejt. Más jellegű kihágásokért pedig 1 267 esetben róttak ki pénzbüntetést. A szabálytalankodók ebből csupán 885-öt fizettek be mintegy 32 050 lej értékben.
 

Június végén azonban a Helyi Tanács tagjai egyöntetűen megszavazták azt a határozatot, melynek értelmében az Iveco lopóautó a közterület-fenntartó hivatal hatáskörébe került, így a szabálytalanul parkolók ellen hamarosan akcióba lép az igazi nehézfegyverzet is. A megközelítőleg 160 ezer lej értékű speciális jármű ugyanis akár az 5 400 kilogrammos autókat is gond nélkül felemeli és elszállítja.
 

Persze nem viszi messzire, épp csak a Transurban telephelyére, ahonnan kiváltani a kocsit azonban nem lesz olcsó mulatság, hiszen maga az elszállítási díj 500 lej, de emellett minden „fogságban” töltött napért további 50 lejt számláznak ki. A kocsik elszállítása egyébként közszolgáltatásnak minősül, ami a nap 24 órájában működik majd, tehát éjszaka sem lesz tanácsos másvalaki behajtóját, kapuját elzárni, és a parkolást tiltó táblákra sem kell augusztustól fittyet hányni, ugyanis könnyen a lopóautó platóján találhatjuk járgányunkat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: