2013-02-26 16:55:47• hírek • Szatmár.ro

Civil összefogás a kőszegremetei régi iskoláért

Az Avasújvároshoz tartozó Kőszegremete legcsúfabb épülete éppen a település központjában áll.

Az 1837-ben emelt régi egyházi iskoláról van szó, amely málladozó falakkal, rozoga ajtókkal és ablakokkal fogadja az arra-járókat. Amúgy az épület még használható, érdemes átmenteni az utókornak, annál inkább, mert néhány éve kijavították a tetőt és megerősítették az omladozó falrészt, de a külseje sürgősen nagyjavításra szorul, nem is csak esztétikai okok miatt.. Tulajdonosának, a helyi református egyháznak már azért sincs pénze felújítására, mert az elmúlt években a templombelső nagyarányú megújítása sokba került, s az ilyenkor szokásos avatás is az épület két év múlva esedékes évfordulós ünnepével lesz összekötve.

Az elmúlt napokban a falu két szülöttje, Sike Csaba mezőgazdasági mérnök-vállalkozó, valamint Sike Lajos újságíró kezdeményezésére egy csoport úgy határozott: nem nézik tétlenül sok száz, vagy inkább több ezer, köztük nem egy közismertté vált remetei iskolájának összedőlését és (maguk jó példával elől járva) gyűjtést szerveznek rendbetételére.

Innen is felkérik mindazokat, akiket szép emlékek fűznek a régi iskolához és kedves számukra Kőszegremete, helybelieket és elszármazottakat, illetve azok rokonait és barátait egyaránt, hogy csatlakozzanak a máris beindult akcióhoz. Nemcsak pénzt, de a javításhoz szükséges anyagot, például cementet, meszet, állványhoz való faanyagot és hasonlókat is lehet adományozni. A befolyt adományok arányában az ablakokat és ajtókat is jó volna kicserélni, lehetőleg kedvezményes áron. Talán erre is akad jelenkező.




A kezdeményezők innen is biztosítják a nemes lelkű adakozókat, hogy igyekeznek mindent átláthatóvá és ellenőrizhetővé tenni, nevük és adományuk  kellő nyilvánosságot kap. Szeretnénk, ha a fontosabb javítást már szeptember elsejéig, a Széchenyi-ünnepségig elvégeznék, hogy vendégeinket már egy szebb környezetben lehetne fogadni.

A megújult épület rendeltetése még nincs véglegesen eldöntve, de az biztos, hogy közösségi célokat fog szolgálni. Javaslatunk szerint a kisebbik teremben és előszobájában  a régi használati tárgyakból érdemes volna egy néprajzi gyűjteményt, amolyan kis falumúzeumot berendezni.

Az elszármazottak Sike Lajosnál (telefon: 0261-710-143 és 0747-226-739), a helybeliek pedig az egyházközség presbitériumánál jelenkezhetnek adományaikkal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: