2013-07-23 16:32:37• hírek • Szatmár.ro

Augusztus 19-én kezdi a költözést az Északi Színház

Úgy tűnik, végre idén megkezdődik az Északi Színház épületének teljes felújítása. Sorin Oros vezérigazgató szerint a költözés két hétig fog tartani, a felújítás pedig a tervek szerint két évig - bár ebben ő maga sem hisz. Mindenesetre megpróbálják megtartani a román és a magyar tagozat nézőit is.

Az EU Integrált Operatív Programjának köszönhetően úgy tűnik, idén végre elkezdődhet a meglehetősen rossz állapotban levő színház-épület felújítása. Négy cég jelentkezett a munkálatok elvégzésére - tudtuk meg a Polgármesteri Hivatalban, ám az, hogy melyik nyeri el a munkálatok elvégzésének jogát, nagyjából két hónap múlva derül ki. A dossziékat egy hete bontották fel, most a dokumentumok, engedélyek, különböző minősítések ellenőrzése zajlik. Az Északi Színház épülete műemlék, ezért különösen felkészült kell legyen a felújítást végző cég - mondta a licitbizottság elnöke, Szűcs Zsigmond.

Sorin Oros, a színház vezérigazgatója a Szatmár.ro kérdésére elmondta: augusztus 19-én veszi kezdetét a nagy költözködés, hiszen a Szakszervezetek Művelődési Háza lesz az új otthona az Északi Színház Társulatainak. Azt, hogy meddig, azt viszont még nem lehet tudni. A tervekben az szerepel, hogy két év alatt kell elvégezni az épület teljes felújítását, felszerelni modern színház-technikai eszközökkel, ám Oros is csak remélni tudja, hogy ez ennyi idő alatt megvalósulhat - bízni nem nagyon bízik benne.

- Jászvárosban a színház felújítása 9 évig húzódott, Nagyváradon a teljes felújítás 5 évig tartott. Félek tőle, hogy Szatmárnémetiben sem lesz elvégezve a munka két év alatt.

Az Északi Színház magyar társulatának nemrég megtartott sajtótájékoztatóján elhangzott: tény, hogy a színház költözésével nézőket fognak veszíteni, ez általában így szokott történni. A Szakszervezetek Művelődési Háza mondhatni "kevésbé szimpatikus" a Harag György Színtársulat közönségének, mint az Északi Színház terme, és valószínűleg annak ellenére sem lesz az, hogy az utóbbi időben komoly fejlesztési munkák történtek a művelődési házban. Egyebek mellett kicserélték a nyílászárókat és új a fűtésrendszer is.

Oros szerint a Szakszervezetek Művelődési Háza új perspektívákat fog nyitni a színházi életben, hiszen a nagy előadóterem mellett másik két színházi előadásra alkalmas terem is van az épületben. No meg ott van még az Ács Alajos Stúdióterem, szóval lesz hol játszani.

Felújítják a színház épületét

A román társulat a következő színházi évadban elsősorban komédiákkal próbálja megtartani nézőit, valamint utcaszínházi előadásokkal próbálja megszerettetni a fiatalokkal a színházat. A legfiatalabbakat bábszínházi előadással csábítják be az előadóterembe - többek között kolozsvári bábszínészek szórakoztatják majd a gyermekeket.

Bessenyei István, a Harag György Társulat igazgatója szerint a következő évadban a "nézőmegtartó" taktika az lesz, hogy plusz csábításoknak teszik ki a színházkedvelőket. A tervek szerint az öt bérletes előadás mellett lesz egy bérleten kívüli is és gondolkodnak egy előadás-cserében is Nagyváraddal. Ráadásul több stúdió-előadást is fognak játszani, mint eddig. Folytatják az elmúlt évadban megkezdett utat is, azaz folytatják a közönségbarát színházzá válás folyamatát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: