2016-08-19 15:07:49• hírek • Szatmar.ro

Augusztus 19 - Az Orangutánok Világnapja!

Sajnos igen aktuális a rájuk való figyelemhívás, hiszen ebben az évben,  az IUCN (a Természetvédelmi Világszövetség) a drasztikus állomány csökkenésük miatt kritikusan veszélyeztetett fajjá nyilvánította a borneói orangutánt  (Pongo pygmaeus).  Rokona a szumátrai orangután (Pongo abelii) 2000 óta tartozik ebbe a kategóriába.

Jelenleg alig több mint százezer egyed él a Föld harmadik legnagyobb szigetén, Borneón. Az 1970-es évek elején még 288 500 borneói orangután élt a térségben.

Az emberekkel 97%-ban megegyező genetikai állománnyal rendelkező főemlősök számára a legnagyobb veszélyt a vadászat, és az illegális kereskedelem mellett az élőhelyeik rohamos csökkenése jelenti, mivel az ember kiírtja az élőhelyükül szolgáló esőerdőket, s egyre több olajpálma ültetvényt hoz létre a kivágott fák helyett.

Az orangutánoknál a nemi dimorfizmus erőteljes; a nőstény 40-50kg , a hím 80-90 kg testtömegű, testhossza pedig a 100 cm-t is elérheti, valamint az idős hím állat jellegzetes pofalemezeket növeszt.  Lába viszonylag rövid, karjai viszont feltűnően hosszúak; a karfesztávolság közel 2.5 méter.

Nappal aktívak, éjszakára lombokból építenek fészket, 10-20 méter magasan.

A nőstények 7-10 éves korukban válnak ivaréretté, ám első kölyküket, rendszerint  csak 15 éves korukban hozzák világra, majd a következőt általában 8 év múlva, így életük során általában 2-3 utódnak adnak csupán életet. A hímek 10-12 éves korukig nőnek, de fizikai és szociális érettségüket csak körülbelül 14 évesen érik el.

A világ legnagyobb és leglassabban szaporodó fán élő emlőse elsősorban gyümölcsökkel táplálkozik, de leveleket, gallyakat, rügyeket és virágokat fogyaszt. Étrendjét kisebb rovarokkal, gerincesekkel, tojással egészíti ki.  Az erdő kertészének is nevezik, mivel a magvak szétszórásával kulcsszerepet játszik az erdei növényvilág terjesztésében.

Rendkívül vonzódnak a tárgyakhoz, eszközökhöz; a vadon élő példányok is rendszeresen használnak eszközöket.

Az országban csak a  Nyíregyházi Állatparkban láthatóak borneói orangutánok. Az itt élő 8 egyed az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett s a legfiatalabb, Ruti már itt született 3 évvel ezelőtt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: