2011-02-25 15:01:37• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Átvonult a korzón az emberség

Sokan, több százan vonultak át péntek délben a nagykárolyi korzón, hogy ráeszméltessék az embereket: felelősséggel tartoznak egymásért. A ritka kórságok terheivel élők érdekének képviseletéért létrejött nagykárolyi Werdnig Hoffman Egyesület szervezte a menetet, mégpedig azzal a céllal, hogy a társadalomban növeljék a közösségvállalás érzettét.

Gyermekkacaj elegyedett a csodálkozó járókelők „Te, tudod mi ez?" kérdéseivel. Csendesen szállingóztak a hópelyhek, olykor pont a hidegtől kipirult arcú kisdiákokra. Az egyesület esszéversenyt is hirdetett - nyilván a cél ugyanaz: megértetni, hogy vannak betegek, segíteni kell nekik, s lehetőleg engedni, hogy saját erejükből boldoguljanak. Amint az egyik szószóló elmondta a nebulóseregnek: vannak testileg betegek - szeretni kell őket; ugyanakkor távol kell tartaniuk magukat az erkölcsileg betegektől, azoktól az emberektől, akik pont emberi mivoltukat szüntették meg magukban, s holmi önös érdekek miatt átgázolnak mindenkin.

A hópelyhek csendesen szállingóztak közben, a fel-feltámadó fagyos szél járatott velük néha fura, körkörös vargabetűket mielőtt leestek volna. A menet csendesen masírozott. Elől egy rendőrautó kényszeríttette megállásra az örökké valahova siető-rohanó gépjárművezetőket. Transzparenseket és lufikat vittek magukkal a lelkileg egészségesek. Hirdették: embertársaidért felelősséggel tartozol. Világszerte február 28-án tartják a ritka betegségek világnapját. Nagykárolyban már pénteken - percekre ugyan - mindenki magába szállt: odafigyel-e környezetére, a betegség keresztjét cipelőkre?

A városházáig masíroztak el, mindössze párszáz méternyi táv. Még különösebb forgalmi fennakadást sem okozott a menet. A hivatali épület előtt a város elöljárójának megbízottja várta őket. Mindössze annyit kértek az elöljáróságtól, hogy sorsukat jelképesen felvállalva, álljanak be az esernyőjük alá.

A szimbolikus aktus után szó szót követett, a tömeg is feloszlott lassan, talán mindenki - még ha pillanatokra is - elgondolkodik, mit tehetne, miben segíthetne embertársain.


Csendes masírozás
Csendes masírozás

Mindössze egy gesztus...
Mindössze egy gesztus...


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: