2013-08-14 17:40:10• hírek • Kocsis Zoltán

Átvette a Szatmár Megyei Tanács az egykori 13-as iskola épületét

Augusztus 14-én, szerdán a sajtó valamint Adrian Stef tanácselnök és Marcela Papici alpolgármester jelenlétében a Szatmár Megyei Tanács hivatalosan átvette az egykori 13-as Általános Iskola épületét.

Amint arról a Szatmar.ro is beszámolt, az egykori 13-as Számú Általános Iskola épülete 2010 óta üresen áll, ekkor ugyanis az összevonások következtében gyerek nélkül maradt. A Szatmár Megyei Tanács ide szeretné költöztetni a fogyatékkal élő gyerekek iskoláját, ezért kérte, hogy az ingatlan kerüljön át az intézmény tulajdonába. A Szatmárnémeti Városi Tanács RMDSZ-es frakciója azonban először elutasította ezt a lehetőséget, mondván, a kérelem és a határozattervezet nem volt kellőképpen alátámasztva, másrészt pedig a városnak nem kellene ilyen könnyen lemondania a közvagyon egy részéről. Kereskényi Gábor képviselő pedig, utalva a megyei könyvtár körüli bizonytalanságra, egy sajtótájékoztatón azt is megkérdőjelezte, hogy a megyei tanács jó gazdája lenne-e az épületnek.

Stef és Papici, a jelek szerint, nem tudott ezek fölött napirendre térni, ezért a nemzeti-liberális párti duó már-már személyeskedésbe átcsapóan vetette többször is az egykori RMDSZ-es városvezetés és főleg Kereskényi szemére a épület sanyarú állapotát.

„Amikor 2010-ben a gyerekhiány miatt bezárt az iskola, az önkormányzat gyorsan találhatott volna egy másik rendeltetést az akkor alig öt évvel korábban fél millió lejért felújított épületnek. Ám nem tette és hagyta tönkre menni. Tétlenül nézte, hogy ilyen állapotba kerüljön", ismételte el többször is Stef és Papici. Utóbbi, aki indolensnek neveztek az előző városvezetést, elmondta, az elmúlt egy évben az új vezetés elvitte a 60.000 lej értékű kazánt, hogy el ne lopják azt is.

„Nem bocsátkozom ilyen személyeskedésekbe. Csak arra szeretném emlékeztetni az engem támadókat, hogy az előző mandátumban volt egy alpolgármestere a Nemzeti Liberális Pártnak is, tehát nem csak az RMDSZ vezette a várost", reagált a támadásokra Kereskényi. Az egykori alpolgármester emlékeztetett arra is, hogy a polgármesteri hivatal ide szerette volna költöztetni a Helyi Rendőrséget, ám a Mariana Popa vezette tanfelügyelőség akadékoskodása végül ezt meghiúsította.

Az összesen 5800 négyzetméternyi területtel és közel 1200 négyzetméternyi hasznos területtel rendelkező iskolába, a városi tanács döntése értelmében három éven belül be kell indulnia az oktatásnak. Stef azonban reményét fejezte ki, hogy ez már jövőre megtörténhet.

„Az RMDSZ azt mondta a megyei tanácsról, hogy az nem jó gazda. Szeretném megmutatni a sajtónak és a közvéleménynek, milyen állapotban vesszük át az épületet. Amikor sikerül majd európai körülményeket kialakítanunk, akkor azt ismét megmutatjuk. Aztán mindenki döntse el belátása szerint, ki is a jó gazda", jelentette ki Stef, hozzátéve: a megyei tanács saját forrásaiból 200.000 lejt különített el az épület rendbe tételére.

„Azért ideális ez a hely a fogyatékkal élő gyerekek számára, mert itt van udvar, van zöld övezet is és nincs egy forgalmas útszakasz közvetlen közelében", mondta Papici.

A fogyatékkal élő gyerekek oktatásával foglalkozó iskola jelenleg Szatmárnémetiben öt különböző épületben tevékenykedik és 204 gyereket gondoz. Noha az elmúlt bő másfél évben kétszer is heves vita tárgyát képezte az épület, a Szatmar.ro volt a egyedüli sajtóorgánum, amely felkereste az ingatlant. Az ekkor készült képgalériát itt és itt nézheted meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: