2010-07-14 16:25:33• hírek • Szatmar.ro

Átveszik a színházat és a filharmóniát

A helyi költségvetést is szabályozó 63/2010-es kormányrendelet alapján számos olyan intézkedést kellene végrehajtani, amelynek következtében akár a kulturális intézmények egy részéről is le kellene mondani, tudatták portálunkkal a szatmárnémeti-, illetve a megyei önkormányzat vezetői.

Amint arról már beszámoltunk, az új rendelet a költségvetést csakúgy érinti, mint az önkormányzathoz tartozó intézmények működésének felépítését. Szatmárnémeti polgármestere elmondta, egy olyan meggondolatlan rendeletről beszélhetünk, amelynek semmilyen logikus alapja nincs, mivel ez teljesen ellentétes mindazzal, amit a kormány eddig eszközölt, azaz a decentralizációval.

A kormány azonban most úgy tűnik ismét központosít, Vasile Blaga belügyminiszter pedig sorra írja alá az olyan rendeleteket amelyek a helyi közigazgatásnak ártanak - mondta Ilyés.
Az alkalmazottak számának csökkentése szerencsére nem lesz negatív hatással a város működésére, hiszen amint kiderült, nem is kerül rá sor.

Szatmárnémeti kulturális élete csakúgy bajba kerülhetett volna, mint ahogy Arad esetében is, hiszen a Szatmárnémeti Északi Színház, valamint a Filharmónia a megyei tanács alárendeltségébe tartozik. Az új rendelet értelmében pedig a két említett intézmény alkalmazottainak számával együtt már átlépik a megyei önkormányzat számára meghatározott alkalmazottak számát.


Az elbocsátások helyett, átadják az intézményt a helyi tanácsnak
Az elbocsátások helyett, átadják az intézményt a helyi tanácsnak


Szatmáron azonban működik az együttműködés a helyi és a megyei vezetés között, ezért az elbocsájtásokat elkerülve az említett két intézményt a megyei tanács felügyelete alól áthelyezik a helyi tanács felügyelete alá, de a továbbiakban is támogatják anyagilag a színházat és a filharmóniát.

Vannak azonban olyan területek, ahol a megkötések miatt nem működhetnek jól bizonyos intézmények. Így például a lakosság nyilvántartó irodákban nem alkalmazhatnak több munkaerőt, annak ellenére, hogy igény lenne rá. A megyeszékhely hivatala például nem csak a helyi lakosokat szolgálja ki, hanem igen gyakran a környékbeliekét is, hiszen például rengetegen jönnek Szatmárnémetibe szülni a környező településekről. Ilyen esetben a hivatalos okmányokat szintén a szatmárnémeti intézmény munkatársai állítják ki. Tehát a minisztérium figyelmen kívül hagyja azt, hogy a megyeszékhely lakosságának számától eltérően valójában körülbelül 160 ezer lakos adatait dolgozzák fel az itt dolgozók, a rendelet azonban nem enged további alkalmazást.

Amint Ilyés elmondta, ez az új előírás káoszt okoz és a megszorításokkal csupán Szatmárnémeti jól működtetését hátráltatják. A polgármester viszont Csehi Árpád megyei tanácselnökkel egyetemben hangsúlyozta, nem lesznek leépítések az önkormányzatoknál.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: