2018-05-20 16:52:19• hírek • Oszkó Viktória

Áttörő beavatkozás és utolsó generációs orvosi műszer a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban

Első alkalommal hajtottak végre egy különleges operációt a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban.

Egy radikális cystectomiáról van szó, amelyet laparoszkóppal végeztek. A siker dr. Cristian Rusu és dr. Bogdan Feciche szakorvosoké és persze a mellettük dolgozó egészségügyi személyzeté.


Adrian Marc a Szatmár Megyei Kórház Sürgősségi Osztályának képviseletében elmondta, hogy olyan eljárásról van szó, amely áttörést jelent és új lehetőséget kínál a betegek kezelésére. Dr. Cristian Rusu, dr. Bogdan Feciche és Botezan doktor sikeresen véghez is vitték a bevatkozást. “Kiváló orvosok, remek szakemberek. Sajnos nincs lehetőségünk azt a felszerelést és infrastruktúrát biztosítani, amit megérdemelnének, de a közeljövőben szeretnénk ezeket előteremteni. Hiszem, hogy akármelyik romániai állami vagy magán egészségügyi intézményben megállnák a helyüket. Elmondhatom, hogy a pácienseik is nagyon elégedettek” – nyilatkozta a menedzser.


Dr. Bogdan Feciche elmondta, hogy a beavatkozás különlegessége az, hogy laparoszkóp segítségével történt, más szóval minimális invazív módszerrel, ami sikert jelentett úgy az orvosok, mint a beteg számára.


“Egy radikális cystectómiáról van szó, amelyet laparoszkóp segítségével végeztünk el. Egy előrehaladott rosszindulatú daganat miatt mind a hugyhólyagot, mind a prosztatát teljesen el kellett távolítani. Próbálunk javítani, fejleszteni a technikán, mivel ez a beavatkozás hatalmas sokk, és nehezen elviselhető a beteg számára. Sajnos a betegeknek ez az egyetlen esélyük az életben maradásra. Meg kell próbálni minimális invazív beavatkozást végrehajtani, ezzel is segítve a műtét utáni felépülését. A páciens a mostani beavatkozáskor jól reagált. Nagyjából 4 óra 20 percet operáltak az orvosok, de az egyetlen dolog, ami számít, hogy a beteg jól érzi magát” – mondta Dr. Bogdan Feciche.


Dr. Cristian Rusu egy másik jó hírrel is tud szolgálni a hasonló problémával küzdő betegeknek. A megyei kórház rendelkezik egy olyan korszerű, utolsó generációs berendezéssel, ami alkalmas vese- és vesevezetékkő kezelésére is. Nincs műtéti beavatkozás, a kezelés ultrahangos lökéshullámokkal történik.


”A megyei kórházban használatban van egy új generációs eszköz, amely lehetővé teszi a vese- és vesevezeték kövek porlasztását sebészeti beavatkozás nélkül, külső ultrahangos lökéshullámok segítségével. Mostanra 200 sikeres beavatkozással büszkélkedhetünk. Ez egy olyan eszköz, amely szükségessé tette, hogy bukaresti kurzuson sajátítsuk el a használatát, és sikeres vizsgával kapjuk meg a kompetencia bizonyítványt. Nagyon örülünk, hogy világszínvonalú eszközzel rendelkezünk. Egy plusz fegyverünk van a vesekövek kezelésére, ami jelenleg a betegeink jelentős részét érinti” – tette hozzá dr. Cristian Rusu.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: