2011-03-04 08:59:33• hírek • MTI

Áttörés a kisebbségi törvény ügyében

Áttörésként értékelik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusai a román képviselőházban a kisebbségi törvénytervezetről hozott döntést, amely szerint a jogszabályról ezentúl nem három, hanem csak egy szakbizottság folytat vitát.

Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője az MTI-nek elmondta: a képviselőház állandó bizottságának döntése, miszerint csak az emberi jogi szakbizottság fogja megvitatni a tervezetet, kedvező az RMDSZ számára. Eddig ugyanis a tervezetet ellenző román pártok azzal akadályozták a vitát, hogy összesen három szakbizottságnak kellett megvitatni a kisebbségi törvényt. Ilyen körülmények között lehetetlen volt biztosítani az együttesen ülésező grémiumok döntési képességét, a jogszabályt ellenző román honatyák távolmaradása miatt.

A kisebbségi törvénytervezetet 2005-ben fogadta el a Calin Popescu Tariceanu volt román liberális miniszterelnök vezette kormány, amelynek akkor tagja volt a liberálisok és az RMDSZ mellett a magyar szervezet mostani fő koalíciós partnere, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) is. Ez utóbbi párt azonban a parlamentben már nem támogatta a jogszabálytervezetet, ráadásul 2007-ben ellenzékbe került, így a kisebbségbe szorult Tariceanu-kormány már nem tudta érvényesíteni akaratát a törvényhozói testületben a kisebbségi törvény esetében.

A PD-L azonban most támogatja a tervezetet, amelyet belefoglaltak a mostani román kormánykoalíció szerdán aláírt újabb koalíciós együttműködési megállapodásába is. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy nyilatkozott, hogy a koalíciós partnerek egyezsége szerint a tavaszi parlamenti ülésszakon a román parlament elfogadhatja a kisebbségi törvényt.
Máté hangsúlyozta: azért is kedvező az RMDSZ számára a román parlament házbizottságának mostani döntése, mert az emberi jogi szakbizottságban 8:5 arányban vannak többségben a kormányoldal képviselői. A kisebbségi törvénytervezet esetében a kétkamarás román parlamentben ügydöntő jogköre a képviselőháznak van, ahol szintén kényelmes többséggel rendelkezik a kormány.

A kisebbségi törvénytervezet azért váltott ki vitát a román pártok és az RMDSZ között, mert egyebek között rendelkezik a nemzeti kisebbségek kulturális autonómiájáról. A jogszabály-tervezet értelmében a nemzeti kisebbségek létrehozhatják a Kulturális Autonómia Tanácsokat, amelyek a tervezet szerint a nemzeti kisebbségeket érintő ügyekben döntenek majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: