2012-08-19 17:40:18• hírek • Szatmar.ro

Áttáncoljuk a Partiumi Magyar Napokat

A Partiumot rendkívüli földrajzi adottságai mellett kulturális sokszínűség is jellemzi. E területen a háborúk miatt, telepítések által, vagy megélhetési okokból gyakran vándorolt a lakosság, gyakran keveredett, vagy csak egyszerűen találkozott és egymás kultúráját gazdagította a sokféle nemzetiség, társadalmi réteg, vallás, olyan gazdag kulturális örökséget hagyva az utókorra, aminek teljes bemutatása nem egy műsornak, de tucatnyinak lehetne témája.

Az előadók, a Nagyvárad Táncegyüttes tagjai, vallják, hogy a sokféle nemzetiségű, gazdag kultúrájú Partium méltánytalanul háttérbe szorul nemcsak a népi kultúra feldolgozása, ápolása szempontjából, hanem például turisztikai célpontként is a Székelyföld, Belső-Erdély mögött. Ezt a sokszínűséget sűrítik egyetlen előadásba, amely során mintegy végigtáncolják a Partium történelmét és hagyományait, hogy mindenkinek megmutassák annak sokrétűségét. Az említett sokszínűséget alátámasztva az előadásban helyet kapnak szilágysági, szatmári, bihari, máramarosi táncok, és megjelennek a különböző nemzetiségek: cigányok, svábok, szlovákok, románok, természetesen táncaik és viseleteik révén. A táncok Partium jelentősebb pillanataihoz kötődnek, a az egyes néprajzi egységek táncait és zenéit, híres embereit, eseményeit és helyszíneit idézik meg a tánc mindenki számára érthető elemeinek kombinálásával augusztus 20-án 21 óra 30 perctől Szatmárnémetiben a Túzoltótoronynál. Ám ez csak az első a Partiumi Magyar Napok hagyományokat idéző műsorainak sorában.

Szerda este, augusztus 22-én, tájegységet váltunk a PMN-en, de szintén 21 óra 30 perctől a Tázoltótoronynál tekinthetik meg a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes „Erdélyország az én hazám" című előadását, amelyben a húsz éven át gyűjtött, megőrzött és felmutatott erdélyi népzene- és néptánckultúrát vonultatják fel igen magas színvonalon. Egy vándorlás a mű, mely során nemcsak zenében és táncban, de népviseletben, íróink, költőink szavaiban, vetített képekben tárul elénk Erdélyország gazdagsága. A színpadra vitt táncok során nem csak felöltik magukra a népviseleteket, hanem azzal együtt élnek, a csizmasarkakkal együtt dobban a szívünk. Az „eltáncolt" vidékek népviseletének egy-egy jellegzetes ruhadaraba által felsejlik szemünk előtt Felcsík, a Tatros völgye, Felső-Maros mente, a Kis- és Nagy-Küküllő vidéke, Mezőség, végül pedig Kalotaszeg népzenéjével és táncaival.

A hétnaposra bővült PMN nem vesztette el a hagyományőrző jellegét, hiszen a Kossuth kertben egész hétvégén ropják majd a táncot. A kisszínpadon augusztus 25-én 16 és 19 óra köuött néptánc előadásokkal szórakoztatja a közönséget a méhteleki néptánccsoport, a méhteleki citerazenekar, az erdődi tánccsoport, a szatmárnémeti Röpike tánccsoport, a szilágysámsoni Csígeres, a domahidai Kraszna, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium néptánccsoportja, az érmihályfalvai Nyíló Akác. A programot a hagyományokhoz híven a Szatmárnémeti MADISZ szervezi. Húsz órától pedig ugyancsak ők invitálnak mindenkit egy közös táncra, amelyhez a talpalá valót a tokajhegyaljai Parapács együttes biztosítja majd. A táncvezetője a programnak Maier Reimond, akinek a lábát figyelve a botlábúaknak is táncolni támad majd kedvük.

A XI. Partiumi Magyar Napok főszervezője az Identitas Alapitvány és az RMDSZ. Kiemelt támogatóink a Szatmárnémeti Városi Tanács és a Szatmár Megyei Tanács. Aranyfokozatú támogató az Autonet, Tarr Beton, No Pardon Pub. Ezüstfokozatú támogatók: Metamob, Rosendahl, Secondtex, Farma Center, Communitas Alapítvány, Solarex Tours, Panatek, Transpink, 2 & 2 Club, SVD Bau, GerBog.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: