2013-02-05 17:09:16• hírek • Póti Orsolya

Átszervezés előtt áll a határrendészet

Február 4-én munkaülésre került sor az Országos Határrendészeti Felügyelőségen Ioan Buda főfelügyelő irányításával és a Rendőrség Országos Szakszervezete vezetőinek részvételével. Az ülés keretében többek között olyan problémákat vitattak meg, mint a Román Határrendészet átszervezése a schengeni övezethez való csatlakozás árnyékában.

A szakszervezetek vezetőinek az átszervezésekkel kapcsolatos kérdéseire Ioan Buda főfelügyelő azt nyilatkozta, hogy a schengeni övezethez való csatlakozás esetén elsőbbséget élvez a szociális védelem biztosítása: a cél az, hogy minél kevesebb határrendész maradjon munka nélkül.

Negatív példának hozták fel a megbeszélésen Magyarországot, ahol rögtön a Schengeni Övezethez való csatlakozás után közel 5 ezer határrendész munkája szűnt meg. A hatóságokat a szomszéd országban váratlanul érte a felmerülő probléma.

Ennek tudható be az országunkban tapasztalt belső határokon lévő létszámhiány, ugyanis a 2011-ben kezdődő átszervezései óta ugyanis több határrendész nyújtott be felmondást. Az Országos Határrendészeti Felügyelőség igyekszik időben megakadályozni a határőrök körében terjedő munkanélküliséget, figyelembe véve azt, hogy a külső határokon a csatlakozás után is nagy szükség lesz az önálló határrendészeti szervezeti elemekre.

Szerencsés helyzetben lesznek például az Arad, Bihar és Szatmár megyében működő határrendészeti felügyelőségek munkatársai, ugyanis őket áthelyezhetik a külső határokhoz, a többi határőr pedig továbbra is az Országos Határrendészeti Felügyelőség, vagy az Országos Rendőr-felügyelőség szolgálatában állhat.

A Schengeni Övezethez való csatlakozás után a felügyelőség célja az egyes szektorok megerősítése, amihez szintén munkaerőre van szükség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: