2013-11-19 10:53:46• hírek • MTI

Átrendeződtek a kormánykoalíció erőviszonyai

Nyilvánosan is elismerte Crin Antonescu, a kormánykoalícióban részt vevő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke hétfőn, hogy a Konzervatív Párttal (PC) létrehozott úgynevezett jobbközép szövetsége (ACD) már nem létezik, és a konzervatívok valójában a koalíció másik nagy pártjához, a Victor Ponta miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párthoz (PSD) kerültek közelebb.

2011-ben egy úgynevezett "jobbközép" és egy "balközép" pártszövetség társulásaként hozták létre az azóta kormányra került Szociálliberális Szövetséget (USL) azok az erők, amelyek a jobboldali Traian Basescu államfő és az általa támogatott Boc-kormány leváltását tűzték ki célul. Ennek megfelelően az USL-ben a befutónak számító parlamenti helyeket fele-fele arányban osztották el a jobbközépnek és balközépnek nyilvánított pártok között. Az USL a 2012-es választásokon megszerezte a parlamenti helyek két harmadát.

A PC átállása a koalíciós vitákkal küzdő USL felbomlását vetíti előre, mivel Victor Ponta már a liberálisok nélkül is kényelmes többséget szerezhet a parlamentben.

Antonescu indulni akar a jövő évi államelnök-választáson, de a koalíciós viták miatt kérdésessé vált, hogy az USL közös jelöltje lesz-e, vagy egy szociáldemokrata ellenféllel - esetleg éppen Pontával - is meg kell-e küzdenie.

Dan Voiculescu médiamágnás, a PC alapító elnöke azzal vádolta Antonescut, hogy a jobboldal támogatása reményében elárulta szociáldemokrata szövetségeseit és közös ellenfelükkel, Basescuval próbál "barátkozni".

Antonescu határozottan elutasította ezt, saját magát és a liberális pártot Basescu legradikálisabb ellenfelének nevezte, ugyanakkor megállapította, hogy a konzervatívokkal kötött szövetsége a múlté. Hozzátette: csak azért nem tesznek jogi lépéseket az ACD felbontására, mert azzal az egész Szociálliberális Szövetség működését megkérdőjeleznék.

A PC-nek 18 képviselője és 9 szenátora van - és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel azonos, öt százalék körüli politikai súlyt képvisel - az 580 fős törvényhozásban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: