2010-11-13 09:43:07• hírek • MTI

Atomerőmű épülhet Észak-Koreában

Észak-Korea megkezdte egy kísérleti könnyűvizes atomerőmű építését a Jongbjon atomreaktor körzetében - jelentette a Kyodo japán hírügynökség szombaton, Siegfried Heckerre, a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium korábbi vezetőjére hivatkozva.

Hecker azt mondta újságíróknak Pekingben, hogy észak-koreai forrásokból értesült az építkezésről, amely épphogy megkezdődött, és több évig fog tartani. A kísérleti atomerőmű teljesítménye 25-30 megawatt lesz. Hecker a minap járt Észak-Koreában.
Észak-Korea évek óta próbálkozik egy könnyűvizes atomerőmű építésével, amelyről azt állítja, hogy békés célokat szolgálna, energiatermelésre használná.
Ez a fajta atomerőmű nagy valószínűséggel nem lenne alkalmas arra, hogy atomfegyverek gyártására felhasználják.
Észak-Korea és az Egyesült Államok 1994-ben megállapodást kötött, melynek értelmében Washington segítséget nyújt Észak-Koreának két - egy nemzetközi konzorcium által megépítendő - 1000 megawattos könnyűvizes atomerőmű létesítéséhez, de a megállapodás 2006-ban meghiúsult, miután Phenjant megvádolták azzal, hogy atomfegyverkezési programot folytat.

Elemzők kételkednek abban, hogy Észak-Korea képes lenne önerőből könnyűvizes atomerőművet építeni, mert ehhez olyan kulcsfontosságú összetevők szükségesek, amelyeket csak fejlett nukleáris technológiával rendelkező országok, mint például az Egyesült Államok képes előállítani.


Atomerőművet akar Észak-Korea is
Atomerőművet akar Észak-Korea is


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: