2012-08-09 11:10:12• hírek • MTI

Át(nép)táncoljuk a történelmünket

Idén először sikerült olyan programot összeállítani a Partiumi Magyar Napokra, amely egy egész hetet ölel fel. Az első három napban a hangsúly a történelmünkön és a néptáncainkon van, hogy ezek igazán a partiumi magyarok napjai lehessenek.

Augusztus 20-án reggel kilenckor kezdődik a régió legnagyobb rendezvénysorozata 9 órakor a Római Katolikus Székesegyházban ünnepi szentmisével, ami 10 órától Szent István szobrának megkoszorúzásával folytatódik. Délután öt órától Szakály Sándor történelmi előadást tart a Református Gimnáziumban „A magyar Honvédség a második világháborúban" címmel a Szent István Kör szervezésében. Este 21 óra 30 perckor pedig Határtalan Partium címmel tart előadást szatmárnémeti Tűzoltótoronynál a Nagyvárad Táncegyüttes. Az előadás a régió történelmi és kulturális sokszínűségét sűríti egyetlen műsorba, amely során fontos eseményeket és helyszíneket idéznek meg, amelyek mind-mind hatással voltak az itt élőkre. Történelem zenével és tánccal színesítve.

Augusztus 21-én még mindig a Tűzoltótoronynál zajlik a Partiumi Magyar Napok fő vonala, hiszen 21 óra 30 perctől kezdődik Bocskor Bíborka és a Magashegyi Underground koncertje. Az alternatív együttes és az erdélyi származású énekesnő olyan hangzásvilágot tár a PMN hallgatósága elé, amely nem nevezhető mindennapinak.

A Nagyvárad Táncegyüttes

Augusztus 22-én folytatódik a tánc és a népi hagyományok felidézése. Este fél tízkor a Tűzoltótoronynál a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Erdélyország az én hazám című előadását tekinthetjük meg. Táncszínházi előadás, amely nem pusztán ismertető Erdély jellegzetes vidékeinek táncaiból és zenéiből, hanem egy időutazás, amely a múlton keresztül próbál utat mutatni a lehetséges jövőbe. A Kárpátok vidéke, Csíkország, Felcsík, a gyimesi hegyek fenyvesei, a Hargita, Felső-Marosmente, Marossárpatak, a Kis- és Nagy-Küküllő, a Mezőség, Kalotaszeg, Cifravidék és Méra tájegységek mind-mind megjelennek a színpadon: zenében, táncban és népviseletben is. Ezt követően 23 órától a DownTown Pub ad helyet a folk estnek és táncháznak, hogy akiben nyomot hagytak az előadás dallami, az ki is próbálhassa, hogy mennyire vérpezsdítőek a népzenéink.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: