2018-05-03 23:02:41• hírek • Telesport.hu/Kocsis Zoltán

Atletico Madrid – Olympique Marseille az Európa Liga döntőjében

A játék képe alapján simán és megérdemelten búcsúztatta az Atletico az Arsenalt, míg a Marseille-nek hosszabbításra volt szüksége az ezúttal is nagyot küzdő Red Bull Salzburg ellen, így e két csapat játszik majd az Európa Liga trófeájáért.


Az idény végén távozó Arséne Wenger pályafutása 250. európai kupamérkőzésén ült vezetőedzőként a kispadon, de az Arsenal számára meglehetősen rosszul kezdődött a mérkőzés: a francia hátvéd, Laurent Koscielny tíz perc után súlyosnak tűnő sérülést szenvedett, a földre került, és komoly fájdalmak közepette csak hordágyon tudta elhagyni a pályát. Az eset teljesen vétlen helyzetben történt, fizikai kontaktusról szó sem volt. Az előzetes vizsgálatok alapján azonban oda a világbajnoki szereplés...


Az angol csapat az első félidőben egyszer sem találta el a kaput, a madridiak is csak egyszer, de abból gól lett: Diego Costa a hosszabbítás pillanataiban talált a hálóba. Edzőjük, Diego Simeone az európai szövetség büntetése miatt csak a díszpáholyból nézhette a találkozót.


A második felvonásban sokkal több lehetőségük volt a spanyoloknak, Costa, Antoine Griezmann vagy akár Fernando Torres többször is eldönthette volna a továbbjutást. Újabb gól azonban nem született, az 1-0-s végeredmény is a 2010-ben és 2012-ben EL-győztes Atlético továbbjutását jelentette.



Az Olympique Marseille kétgólos előny birtokában lépett pályára Salzburgban, ahol a csoportkörben egyszer már vereséget szenvedett ebben a szezonban. Az osztrák csapat óriási menetelést mutatott be tavasszal, hisz egymás után búcsúztatta a topligás, tehát esélyesebbnek tartott csapatokat: a spanyol Real Sociedadot, a német Borussia Dortmundot, az olasz Laziót – a francia OM már a negyedik volt a sorban. És a Salzburg nem állt messze az újabb bravúrtól!


Az első félidőben szinte semmilyen említésre méltó dolog nem történt, a szünet után viszont a rohamozó hazaiak húsz perc alatt ledolgozták hátrányukat. Az 53. percben Amadou Haïdara kezdett szólóba, öt védő sem tudta megakadályozni, hogy a hálóba rúgja a labdát. A 65. percben aztán némi szerencse is kellett az újabb RB-gólhoz, Xaver Schlager lövése után Bouna Sarról pattant a kapuba a labda. Hi Csan Hvang akár el is dönthette volna a továbbjutást, de Yohan Pelé hatalmas bravúrral védeni tudott. Mint tette azt a hosszabbításban is Duje Caleta-Car lövésénél is.

 

A találkozó azért is torkollott hosszabbításban, mert az ébredező Marseille Florian Thauvin révén csak a felső lécet találta el, Szergej Karaszev bíró pedig a rendes játékidő utolsó perceiben mindkét tizenhatoson belüli kezezést követően továbbot intett.

 

Mégis ő lett a főszereplő, amikor a 116. percben tévesen szögletet ítélt a franciák javára, a beívelt labdát pedig a csereként beállt Rolando lőtte a kapuba (fotó) – a Marseille-t pedig a döntőbe. Tizennégy év után. Véget ért tehát a salzburgi álom, az OM pedig a Leipzig után a Red Bull konszern másik csapatát is búcsúztatta. Vagy ha úgy tetszik, Gulácsi Péterék után Szoboszlai Dominikot. Igaz, a 17 éves magyar középpályást hiába nevezték az EL tavaszi szakaszára, egyszer sem léphetett pályára. De eljön majd az ő ideje. Reméljük.

 

Addig is az Európa Liga döntőjének ideje május 16-án jön el Lyonban.


Eredmények, elődöntő, visszavágók:
Atlético Madrid (spanyol)-Arsenal (angol) 1-0 (1-0)
gólszerző: D. Costa (45+2.)
Továbbjutott: az Atlético Madrid, 2-1-es összesítéssel.


RB Salzburg (osztrák)-Olympique Marseille (francia) 2-1 (0-0, 2-0) - hosszabbítás után
gólszerzők: Haidara (53.), Sarr (65. - öngól) illetve Rolando (116.)
Továbbjutott: a Marseille, 3-2-es összesítéssel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: