2019-02-10 07:57:37• hírek • Bede Emőke

Átlépte az ezret az afrikai sertéspestis miatt kilőtt vaddisznók száma

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság az elmúlt héten is folytatta az ellenőrzéseket, hiszen megyénkben még mindig jelen van az afrikai sertéspestis.

A napokban összesen 148 akciót tartottak, melyek során főként a fertőzésnek különösen kitett helyeket célozták meg. Ennek jegyében ipari és háztáji állattenyésztőket, állatorvosi rendelőket, vadászati területeket és egyesületeket vontak górcső alá, illetve folytatódott a közúti ellenőrzések sora is. Utóbbi már csak azért is említésre méltó, mivel az ASP miatt sem élő sertéseket, sem már leölt disznót nem lehet szállítani állatorvosi engedély nélkül. Az akció pedig nem is maradt eredménytelen, az ellenőrök összesen 68,5 kilogramm húst találtak, melyet lefoglaltak, majd a mintavétel után a megsemmisítő helyre vitték.
 

Ami a fertőzésgócokat illeti, a betegség továbbra is jelen van Oláhcsaholyban és Tasnádorbón. Az afrikai sertéspestis azonban nem csak a háztáji disznókat támadja meg, hanem a vad társaikat is. Eddig 61 elhullott állatot találtak az erdészek szerte megyében, ezeknek több mint a fele, 33 igazoltan fertőzött volt. A vadászok által kilőtt vaddisznók száma immár 1001-re rúg, ezek közül 17-ről derült, ki hogy valóban hordozták a betegséget. Bár a kilövés elsőre drasztikus módszernek tűnhet, ez az ASP megfékezésének egyik kulcslépése, ugyanis a vaddisznók taxiként szállíthatják a fertőzést a megye egyik pontjáról a másikra.
 

Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost. Ugyancsak ezeken a számokon lehet bejelenteni azt is, ha valaki illegális állatvásár vagy állatszállítás szemtanúja lesz, hiszen az ASP terjedését csak ezek beszüntetése által lehet megállítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: