2009-08-20 16:25:20• hírek • MTI/Reuters

Átlag 78 évet élhetnek az amerikaiak

Rekordot döntött az amerikaiak várható élettartama: egy most született gyerek átlagosan 78 életévre számíthat a kormány megbízásából az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) által készített statisztikák szerint.

Mind a férfiak, mind a nők esetében javultak az életkilátások, de a nagyjából öt éves különbség a nők javára megmaradt. A halálozási ráta csökkent, 100 ezer főre 760,3 haláleset jut.

"A várható élettartam növekedése 2007-ben 77,9 évre - a 2006-os 77,7-ről - a korábbi trendnek megfelel. Az életkilátások egy évtized alatt összességében 1,4 éves javulást mutatnak" - fogalmazott a CDC jelentése.

Egy újszülött fiú az Egyesült Államokban 75, egy lány 80 évre számíthat. Most először az afroamerikai férfiak várható élettartama is átlépte a 70 évet. Összességében 2.423.995 személy veszítette életét az orszában 2007-ben. A legtöbben (48,5 százalék) szív- és érrendszeri betegségben, valamint rosszindulatú daganatok következtében halnak meg.

Az előző évekhez képest valamelyest csökkent a nem természetes halálok száma. Meglehetősen nagy arányban (1,7 százalékkal) nőtt viszont a negyedik leggyakoribb halálokot jelentő krónikus alsólégúti megbetegedésben - például emfizéma - elhunytak száma. A csecsemőhalálozási adatok gyakorlatilag változatlanok: ezer élveszületésre jut 6,77.

Az Egyesült Államok lakosainak várható életkilátásai még mindig alatta maradnak a fejlett európai és ázsiai országokéinak így például Japánban a 78 év helyett már átlagosan 82 évre számíthatnak az újszülöttek, Franciaországban 80,9-re, Svédországban, Olaszországban, Ausztráliában és Kanadában egyaránt több mint 80-ra.


Hugh Hefner tudhat valamit a hosszú élet titkáról
Hugh Hefner tudhat valamit a hosszú élet titkáról


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: