2020-03-14 11:14:54• hírek • Bede Emőke

Áthelyezik a szabadidőközpontban karantén alá vont személyeket

Február 24-én Szatmár megye prefektusa, Radu Bud rendkívüli megbeszélésre hívta össze a belügyminisztériumi szervek, a Közegészségügyi Igazgatóság, illetve a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház és a szatmári tüdőkórház vezetőségét.

Az ad hoc ülésen a sürgősségi helyzeteket kezelő megyei bizottság tagjai a szatmári strand közelében található Iskolai Táborok Szabadidőközpontot, illetve egy muzsdalyi helyszínt találtak alkalmasnak arra, hogy intézményes karantént alakítsanak ki bennük. Annak érdekében, hogy e központok újabb és újabb, frissen hazaérkező személyeket fogadhassanak, a nem Szatmár megyei lakókat csendőrségi vagy rendőségi kísérettel juttatják el a lakhelyüknek megfelelő intézményes karanténokba.


Ezzel kapcsolatban a prefektúra szóvivője, Giorgiana Paduraru szombat délelőtt arról tájékoztatta a helyi médiát, hogy az Iskolai Táborokban elhelyezett személyek egy részét már elindították saját megyéik irányába, jelenleg már csak Szatmár és Máramaros megyei lakók vannak a szabadidőközpontban. Előbbieket – amennyiben koronavírus-tesztjük eredménye negatív lesz - hamarosan át fogják szállítani a muzsdalyi szálláshelyre, utóbbiakat pedig hatósági kísérettel küldik haza a szomszédos megyébe. Az Iskolai Táborok két épületét ezt követően fertőtleníteni fogják, hogy aztán újabb személyeket szállásolhassanak itt el a karantén idejére.


Mivel az utóbbi időben számos olyan felvétel látott napvilágot, ahol az intézményes karantén alá vont személyek a szálláshelyen tapasztalt körülményekre panaszkodnak, ezért a szóvivő a muzsdalyi helyszínnel kapcsolatban azt is pontosította, egy háromcsillagos hotelről van szó, melynek szobáit frissen fertőtlenítették, így azok tiszták és minden szempontból készek arra, hogy 14 napig kényszerotthont nyújtsanak az érkezőknek. Az itt elszállásolt személyek étkeztetéséről a szálloda konyhája fog gondoskodni – pontosított Paduraru.


Újabb negatív eredmények

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság az előző 45 minta után újabb 19-et küldött el Kolozsvárra, laboratóriumi vizsgálatra. Péntek este pedig visszaérkeztek az eredmények: a mintaadó személyek közül senki sem fertőződött meg a Covid-2019-cel, azaz az új típusú koronavírussal. Péntek este, a 20 órás összesítéskor Szatmár megyében 51 személy volt intézményes karanténban, további 136-ot pedig lakhelyi elkülönítés alá vontak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: