2009-03-04 17:52:48• hírek • Ferenczi Noémi

Átgondolatlan tanügyi reformot kezdenek

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter a napokban elrendelte a középiskolai tanórák számának csökkentését, illetve javasolta a „tej-kifli program" „after school" programmal való helyettesítését.

Feltételezhető, hogy nem csak a tanügyi rendszer megreformálása, hanem gazdasági szempontok is vezérelték eme döntésében. A miniszterasszony rendelkezése szerint, 38-ról 30-ra fog csökkenni a tanórák száma, a magyar tannyelvű középiskolákban ehhez még hozzáadódik a heti három vagy négy magyar nyelv és irodalom óra.

A.hivatalos értesítés szerint, a középiskoláknak hamarosan el kell készíteniük a kerettantervet, mely alapján meghatározzák a tanórák számát. Az elméleti líceumokban csökkent például a testnevelés órák, a rajz és ének órák valamint a magyar illetve román nyelv és irodalom órák száma.

A tízedikes reál osztályosok kivételével, minden évfolyamnak heti egy tornaórája lesz a következő tanévtől. A testnevelés órák csökkentésével kapcsolatban Filip Zoltán testnevelés szakos tanárt kérdeztük, aki a Szatmár.ro-nak elmondta, nagyon meglepődött ezen a rendelkezésen, hiszen az Uniós elvárások szerint, heti három tornaóra lenne az ideális. „A heti egy tornaóra bevezetése nem éppen EU-konform"- fogalmazott Filip.

A rajz- és énekórák száma a felére fog csökkenni, a román és magyarórák száma pedig a tízedikes reál osztályokban heti három-három órára csökken, humán szakon marad a heti négy óra mindkét tantárgyból.

A tanórák csökkentésével kapcsolatos változásokról Elek Imre, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója és Tar István aligazgató nyiltakozott a Szatmár.ro-nak. Mindketten egyet értettek abban, hogy a tanórák csökkentésére igenis szükség van, hiszen a diákok túlterheltek. „A tanórák csökkentéséről, egyébként, már évek óta szó van, azonban ez úgy volt elképzelve, hogy egy jól átgondolt, megvitatott átszervezés eredménye képpen fog megtörténni, nem egyik napról a másikra. Úgy gondoltuk, az ehhez hasonló döntésekbe bevonják majd a pedagógusokat is. Komoly átszervezésre számítottunk"- magyarázta Elek igazgató.

Ecaterina Andronescu miniszterasszony nem csak a tanórák csökkentését vezetné be, hanem a „tej-kifli" program helyett „after school" programot, mely azt jelentené, hogy a diákok az órák után az iskolában készítenék el a házi feladatot egy pedagógus felügyeletével. Ez alatt az idő alatt meleg ételt kapnának. A miniszterasszony szerint, a diákok javára válik, ha a házi feladat elkészítése közben segítséget kérhetnek egy tanártól. Kezdetben csak azokban a tanintézményekben vezetnék be az új programot, ahol biztosított az ehhez szükséges infrastruktúra.

Az EU-s normák szerint, heti három tornaóra szükséges a gyerekek egészséges fejlődéséhez

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: