2013-01-30 17:49:21• hírek • Kocsis Zoltán

Átfogó akciótervet készít a polgármesteri hivatal a koldusok ellen

Átfogó akciótervet készít Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala a várost ellepő koldusok ellen, jelentette be szerdán Dorel Coica polgármester. Az önkormányzat a román rendőrség, a helyi rendőrség és a Szociális Közszolgáltatások Szatmárnémeti Osztálya (SPAS) mellett bevonja a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot és a Stea Egyesületet is.

Coica kérdéssel fordult Szatmárnémeti lakosságához, mely szerint a szatmáriakat zavarják-e a koldusok illetve, hogy mit kellene tenni az ügyben. Ezt követően felszólította a szatmárnémetieket, hogy ne adakozzanak a koldusoknak, ezzel is hozzájárulva az akció sikeréhez. „Aki segíteni szeretne, az segítse inkább a Stea Egyesületet, amely a következőkben a partnerünk lesz az utcagyerekek és az útkereszteződésekben koldulók ellátásban", mondta Vlad Florentin, a Szatmár Megyei Rendőrség parancsnok-helyettese.

Az akciótervről sok konkrétumot nem tudtak mondani az illetékesek, ám arról biztosították a sajtó képviselőit, hogy az alaposan ki van dolgozva és minden részletre kiterjed.

Butka Gergely városi tanácsos arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a kereszteződéseknél a szélvédőket mosó utcagyerekeket folyamatos büntetésekkel elzavarják onnan, nagy a veszély, hogy kieső jövedelmeiket lopással pótolják majd. Szerinte olyan programot kell kidolgozni, amellyel segíthetik a kéregetőket a társadalomba való integrálódásban.

Adrian Balaj, a SPAS képviselője és Cristina Bala, a Stea Egyesület vezetője erre reagálva elmondták, hogy valamennyi kéregetőt, utcagyereket nyilvántartásba vesznek, a karitatív intézet pedig gondoskodik majd képzésükről. is. „A Stea Egyesület működését 90%-ban külföldi támogatásból származó forrásokból biztosítottuk az előző években. Ezért is kérjük azokat, akik segíteni szeretnének a kéregetőknek: ne a koldusoknak adják a pénzt, hanem a mi támogatásunkkal igyekezzünk segíteni rajtuk", mondta Bala.

Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója azon véleményének adott hangot, hogy a szakmai oktatás a fiataloknak segíthet csak, az idősebbeken már kevésbé. Szerinte rajtuk közmunkához kötött támogatással lehet segíteni.

A Szatmárnémeti Helyi Rendőrség adatbázisában jelenleg 298 koldus szerepel, ám a kéregető hajléktalanok, utcagyerekek száma vélhetően meghaladja ezt a számot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: