2007-03-29 17:32:38• hírek • István Löchli

Átalakult az Apaserv

 Regionális vízszolgáltatóvá vált az Apaserv - nagy lehetőségeket kínál a módosítás.

Regionális vízszolgáltatóvá vált az Apaserv, mely óriási lehetőségeket jelent a cég és az egész megye számára – nyilatkozta a Szatmár.ro-nak Leitner János a vállalat vezérigazgatója.

Amit a vezérigazgató elmondta, 2007-től az Európai Uniótól bizonyos strukturális beruházásokra lehetett pályázni. Ezt a nagymértékű támogatást csak regionális vízszolgáltatók kaphatják meg, ezért szükséges volt az Apaserv teljes körű átalakítása. Ezért a tavalyi év végén és az idei év elején a Apaserv a részvényeit eladásra bocsátotta. Előtte Szatmár, Udvari, Mikola, Erdőd és a megyei tanács volt részvényese a vállalatnak, utólagosan pedig Batiz, Pálfalva, Lázári, Kolcs, Vetés, Daróc, Nagykároly, Majtény, Kaplony, Börvely, Csanálos és Fény, Csomaköz, Szaniszló, Piskolt, Avasfelsőfalu, Tasnád, Halmi, Túrterebes és Királydaróc vásárolt Apaserv részvényeket, melyből 1 millió 753 ezer új lej folyt a vállalat kasszájába. Ezek a települések átadták a vállalatnak koncesszióba a vízhálózataikat, amit ezentúl az Apaserv fog üzemeltetni.

Április hónap folyamán egy konzultáns cég elkészít egy gazdasági tervet, hogy milyen mértékben szükséges a megyebeli vízhálózatot és a csatornarendszert újítani, majd ennek elkészültével ezt elküldik az Európai Unióhoz. Az unió áttanulmányozza a tanulmányt, amit ha jóváhagynak, a megye legnagyobb vízhálózat és szennyvízrendszer rehabilitációja kezdődhet el, s ezt nagymértékben EU-s forrásból fogják finanszírozni. A jelenlegi számítások szerint a munkálatok mintegy 120 millió euróba fognak kerülni. Ebből az összegből a továbbiakban fejlesztik a károlyi vízművet, Csanáloson és Tasnádon szennyvíztisztító állomást létesítenek, fejlesztik a víz és a szennyvízhálózatot Tasnádon, Avasfelsőfaluban, Szatmáron és Erdődön. Remélhetőleg 2009 elején elkezdődhetnek a munkálatok, ugyanis 2013-ig az EU-s előírások szerint minden megyében több kilométer hosszú csatornarendszert kell fejleszteni és kiépíteni, és amennyiben ezt nem teljesítik, akkor megvonhatják a további támogatásokat és büntetésben részesülhetnek a megyebeli települések - mondta Leitner János.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: