2012-11-15 15:49:35• hírek • Kocsis Zoltán

Átadták az ultramodern komputertomográfot a Megyei Kórházban

Csütörtök délután Szatmárnémetiben átadták azt az ultramodern komputertomográfot (Computed Tomography, CT ), amely jelentősen javítja a Szatmár Megyei Kórház felszereltségi szintjét. A remények szerint a csúcstechnológiát jelentő berendezés jövő januártól lép működésbe - legkevesebb napi 50-60 beteg átfogó vizsgálatát biztosítva.

„Nem létezhet megyei kórház modern berendezések nélkül. Márpedig a Szatmár Megyei Kórház eddig nem rendelkezett CT-vel, az ilyen vizsgálatokat egy privát cégnél kellett elvégezni", magyarázta Csehi Árpád, a megyei tanács alelnöke.

Csehi, még a tanács elnökeként, komoly energiákat fektetett a megyei egészségügy modernizálására, fejlesztésére. A komputertomográf megvásárlását is ő kezdeményezte és Cseke Attila akkori egészségügyi miniszter hagyta jóvá. Átadására azért csak most került sor, mert négy lépcsőfokot kell eddig végigjárni: a közbeszerzés és vásárlás után az engedélyeztetési folyamat rengeteg időbe került. Ezt az üzembe helyezés követi, majd pedig a humán erőforrás képzése.

A CT összesen több, mint 1,6 millió lejbe került. Ebből 1.425.000 lejbe került maga a berendezés, beszerelése pedig további 250.000 lejt emésztett fel.

„Ez forradalmi diagnosztika, amely rétegfelvételek készítését teszi lehetővé. A pácienst felfektetik az ágyra, aztán pedig a CT a tér bármely szögéből képes felvételeket készíteni", magyarázta Dr. Andó Katalin Ágota. Az osztályvezető főorvos tapasztalatai szerint naponta legkevesebb 50-60 páciens szorul majd CT-vizsgálatra, ám ez a szám akár száz fölé is emelkedhet. A kórház valamennyi páciense ingyen részesül a szolgáltatásban, míg a „külsősöknek" 200-400 lej közötti összeget kell fizetniük.

Andó Katalin Ágota  a CT monitorai előtt

Andó doktornő megjegyezte, hogy jelenleg a radiológián öt doktor és tizenhat asszisztens teljesít szolgálatot, ám további két-három doktorra és tíz asszisztensre lenne szükség. Elárulta továbbá, hogy további fejlesztések is várhatóak, egy új digitális röntgengép engedélyeztetése is folyamatban van.

Az engedélyeztetési folyamat még a CT esetében is tart, ezért a kórház vezetői reményüknek adtak hangot, hogy legkésőbb jövő januárban működésbe lép a berendezés.

CT-atadás from Szatmar.ro on Vimeo.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: