2012-11-10 17:48:40• hírek • Kocsis Zoltán

Átadták az új szívosztályt, ötven ágy áll a betegek rendelkezésére

Szombaton a Szatmár Megyei Kórház épületében átadták az új szívosztályt, a helyi önkormányzatok vezetői pedig kampányízű beszédekben üdvözölték, hogy a kardiológia átkerült a régi kórházból a sürgősségi osztály és a laboratóriumok mellé.

Amint azt Adrian Marc, a Szatmár Megyei Kórház menedzsere elmondta, a költözködésre összesen 300.000 lejt különített el a Szatmár Megyei Tanács (MT). „Nem tudtuk ugyan kicserélni például a nyílászárókat, ám az elvégzett munkálatokkal jelentős mértékben hozzájárultunk a betegek komfortérzetének növeléséhez". Marc kiemelte, hogy alapjaiban újították fel a mellékhelyiségeket, riasztórendszer is vigyáz a betegekre valamint, hogy az osztályon külön recepció áll majd a betegek illetve a látogatók szolgálataira.

A kardiológia Szatmárnémetiben eddig az István téren található, a szatmáriak által egyszerűen csak régi kórháznak nevezett épületben működött. „Gyakran előfordult, hogy a beteget behozták a sürgősségire, majd átvitték a kardiológiára, onnan pedig vissza kellett jönnie különböző vizsgálatok elvégzésére. Most viszont a szívosztály átkerült a sürgősségi és a laboratóriumok mellé", magyarázta Marc a költözés fontosságát.

A változás egyik kellemetlen következménye, hogy a férőhelyek száma hetvenötről ötvenre esett vissza. „A régi kórházban nagyon kicsi helyre voltak a betegek bezsúfolva. Itt már normálisabb, civilizáltabb ellátásban lehet részük, hisz mindannyiuknak nagyobb lesz a mozgásterük is", magyarázta Kiss László osztályvezető. A főorvos elmondása szerint egy páciens átlagosan hét és fél napot tölt a kardiológiára beutalva és az egyéb osztályokkal együttműködve a félszáz ágynak elégnek kell lennie.

Átadták az új szívosztályt, ötven ágy áll a betegek rendelkezésére

Az osztályvezető elégedetten nyugtázta, hogy az elmúlt két évben folyamatosan javult az osztály felszereltsége is. Elmondása szerint immár megfelelő számú monitor, defibrilátor áll a rendelkezésükre, nemsokára pedig kapnak egy újabb ekográfot. „Terheléses EKG-vizsgálatokat is végezhetünk majd. A következő lépés pedig az aniográfia felé vezet", mondta Kiss, aki elárulta, hogy a kardiológián jelenleg hét orvos és 19 asszisztens teljesít majd szolgálatot.

További tervekből amúgy sincs hiány a kórház háza táján. A fülorrgégészet és a kardiológia után a neurológiai és szemészeti osztálynak is át kell költöznie. Folyik a szív-és érsebészet kialakítása, az ortopédia és a nőgyógyászat felújítása és készülnek a teljes épület hőszigetelésének tervei.

Átadták az új szívosztályt, ötven ágy áll a betegek rendelkezésére

Sajnálatos módon az ünnepi esemény nem maradt kampányízű megszólalások nélkül. Valer Marian szenátor nem mulasztotta el kiemelni, hogy az USL-kormány odafigyel az emberek szükségleteire, ellentétben az előző kabinettel, amely csak a kórházi osztályok bezárását szorgalmazta. Figyelmen kívül hagyta ugyanakkor, hogy a mostani beruházásokat elsősorban a Cseke Attila korábbi egészségügyi miniszter által bevezetett kórházi decentralizáció tette lehetővé. Marcela Papici alpolgármester szerint az USL-irányítás alatt a megye egészségügye kezd visszatérni a normális kerékvágásba - csakhogy a kórház modernizálása, a sürgősségi, a járványkórház felújítása Csehi Árpád korábbi tanácselnök és Ilyés Gyula korábbi polgármester nevéhez fűződik. Ezzel ellentétben az eseményt távollétével „tisztelte meg" Dorel Coica jelenlegi polgármester. Nem tudni, hogy ez a konkurenciának szól-e....

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: