2012-03-15 22:23:36• hírek • Szatmár.ro

Átadták az idei RMDSZ díjakat

Muzsnay Árpád, Nits János és Kánya László
Muzsnay Árpád, Nits János és Kánya László

Az RMDSZ szatmárnémeti szervezete idén hatodik alkalommal adta át díjait március 15-én három kategóriában.

A Petőfi Sándor szobránál ünneplők a rendezvény befejeztével átvonultak az Északi Színházba, ahol történelmi előadás, a szatmári magyar középiskolák diákjainak ünnepi előadásai, valamint az idei RMDSZ díjak átadása várta az érdeklődőket. Belőlük pedig nem volt kevés: hamar elfogytak az ülőhelyek az előadóteremben, sokan a folyosókról állva nézték végig az előadásokat, mások a páholyokat teljesen megtöltve követték figyelemmel a műsort.

A Református Gimnázium diákjai nyitották meg a rendezvényt, majd Csehi Árpád Szabolcs, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke és a Szatmár Megyei Tanács elnöke mondta el köszöntőbeszédét. Ezt követően a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont negyedikesei néptánccal idézték meg a katonák verbuválását.

Dr. Kedves Gyula ezredes, a Hadtörténeti Múzeum főigazgató-helyettese vette aztán át a szót - az 1848-49 forradalomról tartott előadást, hangsúlyozva: a szabadságharc legnagyobb értéke a nemzeti összefogás volt, s ennek a fontosságát a mai nap emberének sem szabad elfelejtenie.


Dr. Kedves Gyula ezredes

Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke lépett színpadra, felvezetve a városi szervezet által odaítélt RMDSZ díjak átadását: -
Meggyőződésem és tapasztalatom szerint azonban a szatmári magyarság mindig meg tudta különböztetni a hamis próféciát a realista jövőépítéstől, és mindig nemet mondott a megosztásra, egységes és erős tudott maradni. A Szatmárnémeti RMDSZ díjazottjai éppenséggel abban mutattak példát, hogy nem délibábokra építettek. Tették a dolgukat hétköznap ugyanúgy, mint ünnepnapokon - városunk közösségéért.

Az RMDSZ díjazottjai 2012-ben:

I. A szatmári oktatásért és művelődésért kategória: Muzsnay Árpád -  tanár, újságíró, művelődés-szervező

1941-ben született városunkban. 1990 előtt a tipikus erdélyi magyar értelmiségi életét élte: magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként, majd újságíróként dolgozott. Igazából azonban az 1990 utáni tevékenységével írta be magát a szatmári magyarság történetébe: 90-ben egyik alapítóatyja volt a megyei RMDSZ-nek, melynek elnöki tisztét is betöltötte 1992-1997 között. 1993-tól az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület - EMKE partiumi alelnöke.

2003-tól a Szatmár Megyei Tanács tagja, ahol az oktatási-művelődési bizottság elnökeként is tevékenykedett. Számos művelődési rendezvényt szervezett: Érmindszenti Ady-zarándoklat, Jakabffy-Napok, Szilágyi Domokos Napok, Az élő Rákóczi hogy csak néhányat említsünk meg ezek közül. Ezek azonban mind csak száraz adatok és tisztségek, melyek egykor talán feledésbe merülhetnek. Az utókor számára azonban megmarad az a számos emlékjel - szobrok és emléktáblák - melyek Árpi bácsi kezdeményezésére és hozzájárulásával jöttek létre: Batizon, Nagysomkúton, Magyarláposon Szilágyi Domokos-emléktábla, Szatmárnémetiben Dsida Jenő-, Petőfi Sándor-, Kovács Leó - emléktábla, Szatmárhegyen Páskándi Géza-, Vetésen a Vetési Albert-, Tasnádon pedig a Nóti Károly emléktábla fűződik nevéhez.

A református Gimnázium diákjainak előadása

Köztéri szobraink közül pedig a szatmárnémeti és sződemeteri Kölcsey-szobor , a szatmári Dsida Jenő- és Szilágyi Domokos-szobrok, a szatmárhegyi Páskándi Géza-szobor és a legutóbbi, melyért együtt dolgozhattam Árpi bácsival, a szatmári Petőfi-szobor felállítása. Itt szeretné megemlíteni, hogy RMDSZ-kezdeményezésre május végén szobrot állítunk II. Rákóczi Ferenc fejedelmünknek, s ebben a misszióban is aktív szerepet vállalt Muzsnay Árpád. Munkásságáért számos díjban és kitüntetésben részesült, melyek közül a legmagasabb elismerés a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét melyet 2004-ben kapott meg.

II. Szervezetépítés kategória: Nits János - nyugalmazott építész, városi tanácsos

Szamosújváron született 1942-ben, Kolozsváron szerzett építészmérnöki diplomát és városunkban a Megyei Tervezőintézetnél dolgozott nem kevesebb, mint 36 évet. A megyei és a városi RMDSZ-nek is alapító tagja volt. A szatmárnémeti szervezet munkájában a kezdetektől aktív szerepet vállalt. A városi RMDSZ 1-es körzetének szervezőjeként, alelnökeként majd elnökeként. 1997-től az RMDSZ városi és megyei választmányának tag.

A Hám János negyedikesei

Nits János nemcsak a Szövetség szervezeti életében vállalt azonban kiemelkedő szerepet, hanem a keresztény értékrend népszerűsítésében is: a Kis Szent Teréz templom egyháztanácsosaként, valamint a Szent József, a Munkás Római Katolikus férfiszövetség tagjaként.

2000-től a városi tanács RMDSZ-frakciójának tagja, 2004-től a városrendezési, urbanisztikai bizottság elnöke. Ebben a szerepkörében nemegyszer zsinórmértékként szolgált a frakció tagjai számára, melynek egyik legaktívabb tagja volt a 2008-2012-es mandátumban is.
Helytállása, szervezetépítő munkája példát mutat a fiatal nemzedéknek is.

Muzsnay Árpád, Nits János és Kánya László

III. A szatmári ifjúságért: Kánya László - almérnök, MADISZ-társelnök

1967-ben született Szatmárnémetiben. Kánya László neve, tevékenysége jelentős részben összeforrt az 1990 utáni szatmári magyar ifjúsággal. Az RMDSZ tagja 1990-től, ugyancsak a kezdetektől tagja a szatmárnémeti Magyar Demokrata Ifjak Szövetségének, a MADISZ-nak, melynek 1993-tól a kis megszakítással a társelnöki tisztét töltötte be. A városi RMDSZ-ben is szerepet vállalt a 2-es körzet elnökségi tagjaként, 2001-től pedig városi választmányi tagként.

Ki ne ismerné a gyermekeinknek és ifjainknak szervezett rendezvényeket, tábotokat, melyeknek szorgos szervezőjeként mindig ott láthattuk. Az angol nyelvtáborok, néptáncoktatás és néptánctáborok, Karácsonyi és Húsvéti Ünnepvárók, a csángó gyermekek táboroztatása csak néhány abból a sok-sok rendezvényből melyekkel örömet csaltak a gyermekek és fiatalok arcára.

Az ünnepi rendezvényt a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjainak előadása zárta.

Részlet a kölcseysek előadásából

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: