2010-03-15 23:23:49• hírek • Kótai Levente

Átadták az idei RMDSZ díjakat

A köztéri megmozdulások után elegáns környezetben folytatódott a megemlékezés. Az István térről érkezőket az RMDSZ díjátadója és ünnepi műsor várta az Északi Színházban, majd az Astoria szállóban került sor a Szentgyörgyi Albert Társaság kitüntetésének átadására.

A város színházának széksorai megteltek az este hat órára meghirdetett ünnepi műsorra, melyet március 15. alkalmából szerveztek meg. A rendezvény keretein belül átadták az RMDSZ díjakat is. Immár hagyományos módon három kategóriában ítélték oda a díjat, olyan személyeknek, akik életművükkel, munkájukkal városunkban kimagasló eredményt tudtak felmutatni.

Oktatás és művelődés terén tett munkájáért Cziprisz Imre nyugalmazott tanárt méltatták a díjjal, aki a Kölcsey Ferenc Kollégium valamikori aligazgatója, és alapítója a Kölcsey Ferenc Alapítványnak. A civil szervezetet létrejöttétől 15 évig  elnökként szolgálta.

Kereskényi Gábor, az RMDSZ városi szervezetének elnöke a 40 évig pályán levő pedagógust úgy méltatta, mint azt a romántanárt, aki egy magyar líceumban ezt vallotta: „Akár életpályánk sikere is múlhat azon, ha jól tudunk románul, ha anyanyelvünk őrzésével és ápolásával egyidőben egyenlő vitapartnerei leszünk román honfitársainknak"


Cziprisz Imre, Draveczky Károly, Csiszár Ferenc
Cziprisz Imre, Draveczky Károly és Csiszár Ferenc a színpadon


Csiszár Ferenc vívóedzőt sport és ifjúság kategóriában találták érdemesnek a díjra. A sportember a Szatmárnémeti Sportklubnál évtizedes edzői munkájával járult hozzá városunk hírnevének öregbítéséhez. Tanítványai 80 aranyérmet szereztek.

Legkiválóbb növendékei: Deac Simona (ifjúsági világbajnoki ezüstérem) és Fekete Attila, aki a magyar válogatott színeiben kétszeres világbajnoki és kétszeres Európa-bajnoki aranyérmes. Szatmárnémeti tevékenysége mellett a román  férfi párbajtor válogatott vezetőedzője valamint a román női párbajtőr válogatott másodedzője.

A szervezetépítés kategória díjazottja Draveczky Károly volt. A kitüntetett 1996 óta tagja a Megyei Tanácsnak, ennél fogva komoly közigazgatási tapasztalatokkal bír. Kereskényi Gábor külön kiemelte a közéleti személyiség tetteit a fiatalok szerephez juttatásában.

Az est folyamán 1848 jelentőségét Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke, valamint dr. Takács Péter történészprofesszor is hangsúlyozta. Utóbbi, mint történész arra intett, hogy nemzetünk múltját igaz voltába ki kell mondani, mert a ferdítés, a hatalmi érdek idővel megfejthetetlenné teszik a múlt titkait.


A szbadság és a nemzet gondolatát vitték színpadra

A szabadság és a nemzet gondolatát vitték színpadra


Az Északi Színházban megrendezett megemlékezést a Harag György Színtársulat hangulatkeltő verses előadása zárta, megadva az eseményhez méltó ünnepi keretet.

A színházi díjátadót követően az Astoria Szálló halljában került sor a Szentgyörgyi Albert Társaság éves díjának átadására, amit ez alkalommal Schmidt Mária érdemelt ki azzal, hogy az immár 18 éve töretlenül működő Maestoso kórus karnagyolásával kiemelkedő alakja a helyi zenei életnek.


Schmidt Mária és kórusa
Schmidt Mária és kórusa


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: