2013-10-29 15:21:48• hírek • Szatmar.ro

Átadták a tejcsarnokokat, szerdától kezdődhet az árusítás

A Nagypiacon 95-en, a Szamos-piacon 59-en, a 17-es piacon 47-en, a Kispiacon pedig 22-en árusítanak jelenleg tejterméket. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nap-mint nap ennyien vannak, hisz legtöbben nincsenek kint minden nap, így önszervezéses alapon rotálják egymást.

A polgármester jelenlétében kedd délben Szatmárnémetiben átadták a felújított tejcsarnokokat, így szerdától kezdődhet az európai standardok szerinti árusítás - a Szamos-piacon és a Kispiacon. A munkálatok során fellépett kisebb probléma miatt a Nagypiacon még néhány napot várniuk kell a kereskedőknek és a vásárlóknak.

„Örömmel jelenthetem be, hogy a mai naptól kezdve civilizált körülmények közepette lehet tejterméket árusítani, illetve vásárolni Szatmárnémeti piacain", jelentette ki a hivatalos átadás keretein belül Dorel Coica. A polgármester reményének adott hangot, hogy a szatmári megyeszékhelyen nem lesz majd példa olyan ételmérgezésre, mint amilyen a nyár elején Nagybányán történt, ahol félszáz személy került kórházba tejterméktől származó ételmérgezés miatt.

„Európai standardokat sikerült kialakítanunk, és ezért köszönetet kell mondanunk a kivitelezők mellett az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságnak is. Biztosíthatjuk a vásárlókat, steril környezetben tárolt tejtermékhez juthatnak hozzá Szatmárnémeti piacain", jelentette ki az eseményen Radu Roca alpolgármester is.

Amint arra emlékezhetünk, a nagybányai eset után Szatmárnémeti piacain is betiltották néhány napig a tejtermékek árusítását, majd minimális munkálatok után ismét engedélyezték a kereskedést. Augusztusban a városi tanács jóváhagyta a modernizálási munkálatok terveit és költségeit, október elején pedig a Nagypiacon, a Szamos-piacon és a Kispiacon elkezdődtek a munkálatok. Kedden a Szamos-piacon és a Kispiacon hivatalosan is átvette a munkát a város vezetése - a Nagypiacon még 2-3 napig dolgoznak a munkások a kanalizálási hálózat kapcsán felmerült apróbb problémák miatt.

A Szamos-piacon az elmúlt egy hónapban illemhelyet és öltözőt alakítottak ki, gipszkartonnal vonták be a falakat és a födémet, hőszigetelő nyílászárókat szereltek be, felújították a víz, kanalizálási és elektromos hálózatot, légkondicionáló berendezést szereltek fel, a padlót epoxigyantával vonták be. Mindez 64.400 lejbe került.

Hasonló munkálatokat végeztek a Nagypiacon is, míg a Kispiacon mindezek mellett bővíteni kellett a csarnokot: mindkét oldalt egy-egy méterrel szélesebb lett a helyiség. Ennek következtében természetesen a tetőszerkezetet is át kellett alakítani és szigetelni kellett a falakat. Itt a beruházás értéke elérte a 70.000 lejt. A Nagypiaccal együtt a felújítási munkálatok összesen 173,9 ezer lejbe kerülnek. A szükséges pénzt a polgármesteri hivatal égisze alá tartozó közterület-fenntartó szolgálat biztosította.

Az eseményen szó esett a 17-es negyed piacának felújításáról is - amely Coica elmondása szerint jelenleg a közbeszerzési licit stádiumában van. Itt építeni kell majd egy tejcsarnokot, ám a teljes piacot modernizálni fogják. További munkálatok várhatóak a Kispiacon is. Dan Babut városmenedzser elmondása szerint jövő héten begyűjtik a régi, rozsdás fémstandokat, újraaszfaltozzák az egész piacot, tavasszal pedig modernebb standokkal várják majd az árusokat és vásárlókat.

Piacokról lévén szó, Coica szigorúbb, határozottabb fellépést ígért az illegális cigarettakereskedelemmel szemben is. „Végre új vezetője van a helyi rendőrségnek. Egy olyan ember, aki tudja mi az a katonai fegyelem (Ioan Precup szerk.), neki pedig ez az egyik legfontosabb feladata: a cigarettacsempészet visszaszorítása", jelentette ki Szatmárnémeti első számú közméltósága.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: