2017-08-21 13:17:33• hírek • Szatmár.ro

Átadták a szatmárnémeti Studium Szolgálati Lakásokat

Vass Levente szerint az egyetemi városokban, amilyen például Marosvásárhely biztosított az orvosutánpótlás, de a Szatmárnémetihez hasonló városok számára az elszármazott szakemberek hazacsalogatása a tét. Megjegyezte: a marosvásárhelyi kórházakban 350 magyar rezidens orvos dolgozik, akik közül 23-an Szatmárnémetiben, heten pedig a Szatmár megyei Tasnádon végezték középiskolai tanulmányaikat.

„A fiatalok ezentúl elgondolkodhatnak azon, hogy van-e értelme elhagyni a szülőföldet.” – mondta hétfőn Szatmárnémetiben Potápi János Árpád, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Studium Szolgálati Lakások átadóünnepségén, amely a 16. Partiumi Magyar Napok programsorozatának részét képezte.

A marosvásárhelyi székhelyű Studium – Prospero Alapítvány 2014 márciusában tette le a Szatmárnémeti Studium Szolgálati Lakások alapköveit, az épületegyüttes az Eugen Ionesco utcában épült a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Studium Állandó Támogatók támogatásával, mintegy 400 ezer euróból. Szatmárnémetiben dolgozó szakorvosok, gyógyszerészek, valamint művészeti területen dolgozó fiatal szakemberek pályázhatnak ingyenes lakhatásért, a rendelkezésre álló három kétszobás és három egyszobás lakás valamelyikéért. Emellett az alapítvány egy kétszobás lakást vásárolt Szatmárnémeti új központjában, amely szintén szolgálati lakásként működik majd.

„Óriási jelentőségű az ilyen lakások építése, mert tudjuk, hogy milyen helyzetben van az egészségügy, elsősorban annak köszönhetően, hogy a fiatal orvosok elhagyják Erdélyt, elhagyják a Karpát-medencét. A jobb fizetések reményében Nyugat-Európában vagy a tengeren túlon keresnek munkát. Ha ilyen lakásokat tudunk építeni, ilyen életkörülményeket tudunk családoknak nyújtani, akkor azt gondolom, hogy sokan elgondolkoznak azon, hogy van-e értelme elmenni, főleg ha még jó fizetéseket is tudunk biztosítani” – mondta Potápi János Árpád államtitkár, aki szerint meg kell tenni mindent, hogy a nemzeti összefogás létrejöjjön és akkor hatalmas eredményeket lehet elérni. A Studium Szolgálati Lakások is ezen eredmények sorát erősítik, hiszen 2015 novemberében Sepsiszentgyörgyön avattak lakásokat és nemsokára pedig Csíkszeredában fognak.

Kelemen Hunor, szövetségi elnök az ünnepségen megköszönte a magyar állam támogatását, kiemelve, hogy az elmúlt években érezhető és látványos változások történtek a nemzetpolitikában, amelyre minden magyar embernek szüksége van.

Szatmárnémeti polgármestere Kereskényi Gábor és Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is köszönetet mondott a támogatásért, hiszen ezzel elindult egy közösségépítő folyamat Szatmárnémetiben. Az elöljárók elmondása szerint meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek révén haza tudják csalogatni a fiatal szakembereket. A polgármester szerint a munkának távolról sincs vége, ez egy kezdeti lépés, abban a tekintetben, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk a fiatal művészeknek, orvosoknak, gyógyszerészeknek.

A azatmárnémeti Studium Szolgálati Lakások egy jelentős kezdeti lépés és támogatás abban, hogy a fiatal szakemberek itthon maradjanak, hiszen nagy szükség van a felkészült munkaerőre. Dr. Vass Levente, a Studium – Prospero Alapítvány elnöke is köszönetet mondott a beruházások támogatásáért és reményét fejezte ki abban, hogy ez a kezdeményezés a jövőben is hasonló sikerekkel folytatódni fog.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: