2009-10-12 16:28:26• hírek • MTI

Átadták a közgazdasági Nobel-díjat

Stockholmban bejelentették, hogy az amerikai Elinor Ostrom és Oliver E. Williamson kapta megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat.

A díj első női kitüntetettje, Elinor Ostrom "a gazdasági kormányzással, különösképpen a közös erőforrásokkal kapcsolatos elemzéseivel", Oliver E. Williamson szintén a gazdasági kormányzással, főképpen "a vállalat határaival foglalkozó tanulmányaival" érdemelte ki a kitüntetést.

A közgazdasági Nobel-díjat 1968-ban a svéd központi bank alapította, fennállásának 300. évfordulóján. A kitüntetést a svéd akadémia ítéli oda, elnevezése hivatalosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja. Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása az elmúlt tíz év közgazdasági Nobel-díjasairól:

1999 - A kanadai Robert A. Mundell a különböző árfolyamrendszerekben működő pénzügyi és költségvetési politikák, és az optimális valuatövezetek elemzéséért.
2000 - Az amerikai James Heckman és Daniel McFadden a háztartási és az egyéni költségvetések tanulmányozására alkalmas statisztikai módszerek kifejlesztéséért.
2001 - Az amerikai George Akerlof, Michael Spence és Joseph Stiglitz a modern információs közgazdaságtan alapjainak lefektetéséért.
2002 - Az amerikai Vernon Smith és az amerikai-izraeli Daniel Kahneman azért a munkásságért, amellyel a közgazdaságtan lélektani és kísérleti kutatási eredményeinek a döntéshozatalban játszott szerepét tárták fel.
2003 - Az amerikai Robert Engle és a brit Clive Granger a gazdasági idősorok vizsgálatának új statisztikai módszereiért.
2004 - A norvég Finn E. Kydland és az amerikai Edward C. Prescott, akik kimutatták az üzleti ingadozások mögött álló erőket, valamint a gazdaságpolitika összefüggéseit a makrogazdaság kulcsfontosságú területein.
2005 - Az amerikai Thomas Schelling és az izraeli Robert Aumann a kereskedelmi és üzleti konfliktusok elkerülését segítő játékelméleti kutatásaikban elért eredményeikért.
2006 - Az amerikai Edmund S. Phelps makroökonómiai elemzéseiért, amelyek hozzájárultak a gazdaságpolitika rövid és hosszú távú hatása közötti összefüggések megértéséhez.
2007 - Az amerikai Leonid Hurwicz, Eric Maskin és Roger Myerson a mechanizmustervezés elméletét megalapozó munkásságáért.
2008 - Az amerikai Paul Krugman a nemzetközi kereskedelem mozgásainak és a gazdasági aktivitás területi összefüggéseinek elemzéséért.

Magyar születésű tudósok közül 1994-ben az amerikai John C. Harsanyi (Harsányi János) (1920-2000) részesült megosztott közgazdasági Nobel-díjban a játékelmélet terén kidolgozott elemzésekért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: