2012-08-15 14:33:15• hírek • Kocsis Zoltán

Átadták a forgalomnak a majtényi vasúti felüljárót

Az Alfarom tizenkét darab földdel megpakolt, egyenként minimum 40 tonnás teherautója jelentette a vasúti felüljáró látványos tesztjét. Az igazi teszteket a kivitelezők már korábban megejtették.

A közel egy kilométer hosszú és több, mint kilenc méter magas felüljáró elkészítésének ötlete 2007-ben merült fel, akkor írták ki az első licitet is. Öt évre és közel tizenkét millió lejre volt szükség, amíg elkészült, szerdától pedig már az autósok is birtokba vehették.

„A Ponta kormány az elmúlt három hónapban többet csinált, mint a másik kormány egy teljes mandátum alatt", jelentette ki Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács (MT) elnöke a majtényi vasúti felüljáró hivatalos átadásán.

Noha a tanácselnök a megvalósítás teljes érdemeit magának és jelenlegi kormánykoalíciónak sajátította ki, megfeledkezett arról, hogy a szükséges finanszírozást az előző kormány foglalta a költségvetésbe: „A jelenlegi kormány semmit nem módosított a költségvetésen, amit mi állítottunk össze", nyilatkozta a Szatmár.ro-nak Günthner Tibor szenátor.

Ioan Sechel, a kivitelező Alfarom főigazgatója rövid visszatekintésében elmondta, hogy a felüljáró elkészítésének licitjét 2007-ben írták ki először és az általa képviselt cég a Betonút kft.-vel közösen nyerte meg a megvalósítás jogát. Amire elkészítettek minden tervet, 2008-ban született egy olyan kormányrendelet, mely szerint az összes épülőfélben lévő vasúti felüljárót két méterrel meg kell emelni, arra az esetre, ha a Román Vasúttársaság kiépítené az elektromos meghajtásra való áttérést lehetővé tevő hálózatát.

Új tervek, új licit következett, majd a gazdasági válság éveiben a kormányfinanszírozás is akadozott. „A tavalyi év júliusától kezdhettünk el intenzíven dolgozni, úgy érzem, ez idő alatt szépen haladtunk", mondta Sechel.

Átadták a majtényi felüljárót

A felüljáró teljes hossza - a felhajtókkal együtt - közel egy kilométer, magassága meghaladja a kilenc métert, megépítésének teljes költsége eléri a 11,792 millió lejt. Az összeget teljes mértékben az állam finanszírozta. A felüljáró a DN19-es országút részét képezi, amelyet Csehi Árpád elnöksége alatt 2010-ben adtak át.

„A szamosdobi szeméttelep és a nagykárolyi kerülőút mellett a Szatmárnémeti - Nagyvárad útvonal az előző mandátum egyik legnagyobb megvalósítása, az egyik büszkeségünk. Ez volt Románia egyik legrosszabb országútja, most pedig európai szinten lehet rajta közlekedni, jelentette ki Günthner. Senki előtt nem titok, hogy Cseke Attilával együtt sokat dolgoztunk, interpelláltunk az ügy érdekében. Ennek részét képezi a vasúti felüljáró is. Amikor azt mondom, hogy sokat dolgoztunk rajta, akkor hármunkra, a szatmári RMDSZ-es csapatra gondolok. Ám ilyen a politika, egyesek learatják más munkájának babérjait", mondta a szenátor.

A kerülőutat a helybeliek mezőgazdasági útként használnák a jövőben

A felüljáró körül már az átadása előtt kialakult egy kisebb vita. David Gheoorghe majtényi polgármester abbeli reményét fejezte ki, hogy az évekig az építkezés kikerülését szolgáló utat nem szüntetik meg, hanem a mezőgazdasági céllal továbbra is a használhatják a környék lakói.

Az esemény nem maradt komikum nélkül. Miután a felüljáró egyik oldalán megnyitották a forgalmat, a másik oldalon pillanatok alatt több tíz méteres gépkocsisor alakult ki....

rendezői hiányosságok miatt pillanatok alatt komoly sor alakult ki

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: