2010-12-17 15:06:48• hírek • Szatmar.ro

Átadták a dísztermet

Nem csak a karácsony eljövetelének örülhetnek a Református Gimnázium tanárai, illetve diákjai. A hosszú évtizedek után visszakapott ingatlan, illetve a frissen felújított díszterem szintén vidámságra adhat okot.

Az átázott, málló falak, a hulló vakolat most már csak az elkészült fényképekről köszöntenek vissza az iskolában, hiszen immár egy modern teremmel büszkélkedhet az oktatási intézmény. Az átadás céljából szervezett ünnepséget az igazgató, Szilágyi Éva nyitotta meg, majd Kovács Sándor, az iskolaszék elnöke vette át a szót. Örömtelinek nevezte, hogy az 1948-ban elkobzott épületet most ismét magáénak tudhatja a református egyház. 1990-ben még kevesen hitték, hogy visszaköltözhetnek egykori épületükbe, de Istennek hála, valóra vált az álom.

Ilonczai Zsombor iskolalelkész folytatta az ünnepi beszédet, s az egybegyűlteket megismertette az egykori iskolaalapító, Milotai Nyilas István lelkész tanár életével, munkásságával.

A díszterem névadója 1571-ben született Milotán, nemesi családból, tanulmányait pedig Debrecenben, majd Heidelbergben folytatta. 1603-ban Debrecenben kezdett tanítani, majd egy évre rá Nagykároly lelkészévé vált. 1607-ben Szatmárra költözött és megalapozta a mai Református Kollégiumot.

Az egykori iskolát és az alatta lévő területet javaslatára ugyanis 60 forintért eladták, s helyette egy újat, a mai gimnáziumot építették meg 500 forintért, egy 4767 négyzetméteres területre.

Ilonczai kifejtette, Milotán egyszerű lelkészként többet tett, mint több püspök, vagy érsek, miután pedig előléptették hivatásában, lelke továbbra is Szatmáré maradt.

A méltató szavak után sor került a diákok előadására. Az elsötétített teremben a karácsony hangulatát varázsolták az egybegyűltek körébe. Verseket szavaltak, illetve meghitt dalokat énekeltek.

A hozzávetőleg fél órás műsort a közönség egy megérdemelt tapssal jutalmazta, amely után a meghívottak az épület pinceklubjába vonultak, hogy egy pohár tea, illetve forralt bor mellett a kollégium vendégkönyvébe bevezessék gondolataikat.



Ünnepi előadással kedveskedtek a diákok
Ünnepi előadással kedveskedtek a diákok


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: