2012-05-09 07:48:16• hírek • Póti Orsolya

VII. Nemzetközi Akusztikus Gitárkoncert Szatmárnémetiben

Május 15-én nemzetközi akusztikus gitárkoncertnek ad otthont a szatmárnémeti Északi Színház. A rendezvényen idén olyan neves előadók lépnek fel, mint a Terracota Trió és a Szabó-Major duó tagjai.

A Szatmári Kulturális Napok keretében immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Akusztikus Gitárkoncert, mely évről-évre mind színvonalasabb fellépőkkel várja a közönséget. A rendezvény igen népszerű lett a szatmáriak körében, hiszen a különleges gitárestek feledhetetlen élményt nyújtanak.

Május 15-én, kedd este 19 órától olyan előadók produkcióját hallgathatja a közönség, mint a venezuelai Fernando Freitez Gassan, a belgiai Veronique Gillet és a spanyol Carlos Franco, a műsor második felében pedig két magyarországi előadó - Szabó Sándor és Major Balázs - lép színpadra.

Az eredeti terv szerint a Terracota mellett a Szabó/Gauck/Major Trió lépett volna fel, azonban Ralf Gauck betegsége miatt a rendezvény programjában némi változás lesz: a Szabó/Gauck/Major Trió programja helyett több duó kombináció tölti a ki a műsort.

Egy kis ismertető a fellépőkről:

A Terracota Trió története 1982-re nyúlik vissza, amikor egy zeneszerzői versenyen a belga Veronique Gillet és a venezuelai Fernando Freitez Gassan megnyerték a fődíjat.

Ismeretségükből először egy gitárduó, majd az ugyancsak venezuelai Carlos Franco csatlakozásával megalakult a Terracota trió.

Számos koncert körúton vettek részt Venezuelában, Belgiumban, Németországban, Luxemburgban, és Csehországban.

A zenéjük hidat képez a latin-amerikai és az európai klasszikus gitárzene között melyben hallható a modern latin zenék lüktetése. A koncertjeik izgalmát nagyban növeli, hogy nemcsak kiváló zeneszerzők és előadók, de mindannyian kiváló improvizátorok is és ezt mindig meg is mutatják a játékuk során.


A Szabó/Major Duó története 1980-ban kezdődött amikor létrehoztak egy akkoriban egzotikusnak számító akusztikus gitár- ütőhangszer duót. Napjaink Szabó / Major Duója immár 32 éve működik és alkot, mind hangzásban, mind zeneileg gazdag, különleges produkció mély szellemiségű muzsikával és lélekteli előadásmóddal.

Hangzásuk a kezdetek óta jócskán kiszélesedett, Major Balázs egyedülálló ütőhangszer kombinációival egyéni hangzást és ritmusvilágot épített magának. Szabó Sándor pedig a 8, 10, 12, 16 húros gitár, valamint a 24 húros koboz mellett időnként a guzhenget, a 21 húros ősi kínai citerát is megszólaltatja.

Szabó/Major Duó

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: