2014-04-30 16:18:55• hírek • Szatmár.ro

Átadták a bőrgyógyászati osztályt

A szatmári egészségügy talpra állítását 2008-ban kezdte meg az akkori megyei tanácselnök, Csehi Árpád. Azóta megújult a fertőzőbetegségek osztályának otthont adó épület, határon átívelő pályázatoknak köszönhetően osztályok újultak meg és műtőket is felújítottak.

Újra van külön bőrgyógyászati osztálya a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórháznak. Ez a régi kórház épületében kapott helyet, a nyolc kórteremben összesen 25 ágy található. A bőrgyógyászat eddig egy jóval kisebb helyen üzemelt: két kórterem és 11 ágy állt a betegek rendelkezésére.

Ünnepi hangulat volt szerda délelőtt a Régi Kórházban: ekkor került sor a felújított helyre beköltöző, tágas és újra létrehozott bőrgyógyászati osztály átadására.

"A bőrgyógyászat mint külön osztály az emúlt időszakban igazából nem működött. A szemészettel egy helyen voltunk és két kórterem állt a rendelkezésünkre: egy a női, egy pedig a férfi betegek számára. A különböző bőrbetegségeket nem lehet egy kórteremben kezelni, ezért is volt nagyon nagy szükségünk több kórteremre. Olyan betegségek is vannak, amelyek esetében az ápolt egyedül kell legyen a kórteremben, úgyhogy nem volt könnyű dolgunk eddig. Ráadásul csak egyetlen illemhely állt a férfi és egy a női betegeink rendelkezésére" - magyarázta Dr. Busila Terézia, a bőrgyógyászat vezetője.

A Szatmár Megyei Tanács 434 ezer lejből újíttatta fel a Régi Kórháznak azt a részét, ahol régebben az orr-fül-gégészet működött. Ezt kapta meg a bőrgyógyászat és ezt adták át ünnepélyes körülmények között szerda délelőtt.

Az osztályvezető főorvos visszaemlékezéseihez képest ezentúl egy európai-színvonalú környezetben fog működni az osztály. A nyolc kórteremben 25 ágy található. A kórtermek közül három ötágyas, egy hárományas, három kétágyas és egy egyágyas. A kórtermekbe a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet közreműködésével Szatmárnémetibe érkezett ágyak találhatók, új bútorok, vadonatúj mosdókagylók és még sorolhatnánk. Több vizsgáló és egyéb helyiség áll a személyzet rendelkezésére, két illemhelyet és zuhanyzót alakítottak ki a betegek számára és egyet a személyzetnek.

Átadták a bőrgyógyászati osztályt

"Sokan gondolták azt, hogy megfeledkeztünk a Régi Kórházról. Ez nem így van, itt is folyamatosan dolgozunk azon, hogy a körülmények jobbak, az ellátás színvonala magasabb legyen. Ugyanúgy dolgozunk a kórház főépületében is, de azt mindenkinek meg kell értenie, hogy egyszerre mindent nem tudunk rendbehozni, megjavítani és felújítani" - mondta a szalagvágást megelőzően Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

Ezentúl lehetőség lesz kisebb tumorok eltávolítására és biopsziák elvégzésére is a bőrgyógyászati osztályon, a tervek szerint pedig egy új, modern lézeres eszközt is kapnak, amelyik tovább növeli az elvégezhető beavatkozások palettáját.

"A szatmári betegek között gyakori a pikkelysömör, sok a fekélyes betegünk, az utóbbi időben sok az autoimmun betegség is, nem beszélve az allergiás esetekről" - magyarázza Dr. Busila Terézia.

Átadták a bőrgyógyászati osztályt

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: