2015-12-05 16:22:02• hírek • Kocsis Zoltán

Átadták a Túrterebest Magosligettel összekötő kerékpárutat

Szombat délelőtt átadták és a több tíz kerékpárosból álló csapat máris fel is avatta azt a kerékpárutat, amely ezentúl összeköti a partiumi Túrterebest a magyarországi Magosligettel.

A mintegy 40 kilométeres útszakasz, amely jó részt a Túr töltésén fut végig, öt millió euróba került és a Román-Magyar Határon Átnyúló Program révén az Európai Unió finanszírozta. Az összegből ráadásul olyan jól gazdálkodtak, hogy sikerült kiszorítani belőle az Újmikolát Újberekkel összekötő bekötőút leaszfaltozásának költségeit is.

A kerékpárút hivatalos átadásán Adrian Stef, Szatmár megye tanácsának elnöke igyekezett kihangsúlyozni a két szomszédos megye - Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - valamint a két szomszédos ország - Románia és Magyarország - remek kapcsolatát és együttműködését. Márk-Nagy János, a Túr Menti Védett Területek kezelőjének, az Erdélyi Kárpát Egyesület szatmári vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy tévhit azt gondolni, a természetvédelmi státus csak korlátozásokkal jár és akadályozza az ott élő közösségek fejlődését.

Az új kerékpárút ugyanis jelentős mértékben érinti a Túr Menti Védett Területeket, a bringázás öröme mellett megteremtve annak lehetőségét is, hogy minél többen megismerjék a Túr vidékét, annak értékeit. Ezzel is hozzájárulva talán ahhoz is, hogy megértsük: miért is fontos megvédenünk azt a régiót, az ott élő bioszférát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: