2014-09-21 12:27:27• hírek • MTI, Szatmar.ro

Átadták a Szaniszló-Ömböly utat

Elkészült a Szatmár megyei Szaniszló és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ömböly község közötti útszakasz, az 5,6 millió eurós beruházás átadási ünnepségét szombaton tartották a magyar-román határon.

A 12 kilométer hosszú út több mint 10 kilométeres szakasza román oldalon Szaniszlót és az országhatárt, a fennmaradó csaknem 2 kilométeres része a határt és Ömbölyt köti össze. A fejlesztéshez mintegy 4,8 millió eurós támogatást nyert el az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a két település, a fennmaradó összeget saját forrásból, illetve nemzeti támogatásból finanszírozták.

Az ünnepségen jelen levő Tőkés László néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő gratulált a beruházáshoz, majd arról beszélt, hogy bár a két falu között kicsi a távolság, Trianon után nagyon hosszú volt ez az út, hiszen a határ gyakorlatilag átjárhatatlan volt. Elmondta, a tervek szerint tizennyolc új átkelőt alakítanának ki a román-magyar határon, ezek közül néhány már megépült, többet pedig hamarosan átadnak. "Az átkelők jövője függ attól, hogyan alakul a magyar-román viszony, és attól is, "mikor veszik fel végre Romániát a schengeni övezetbe" - mondta Tőkés László, hozzátéve, hogy Magyarország támogatja Románia felvételét. A schengeni övezethez tartozó országok között nincs határellenőrzés.

Az ünnepségen megjelent Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye több elöljárója is, köztük Seszták Oszkár, a szabolcsi közgyűlés elnöke, Adrian Stef, a Szatmár megyei tanács elnöke, illetve Pataki Csaba szenátor, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke.

A határon átvezető új ömbölyi utat Románia schengeni csatlakozása után használhatják az utazók. Az utat jelenleg sorompó zárja le.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: