2014-10-25 18:55:57• hírek • Szatmar.ro

Átadták a Poliklinika felújított épületét

Több halasztást követően szombat délután ünnepélyes keretek között átadták a Járóbeteg-ellátó, vagy ahogy a szatmári köznyelvben él, a Poliklinika felújított épületét. A munka viszont csak november elején kezdődik itt meg, ugyanis egy ideig eltart, míg az orvosi rendelők be tudnak költözni az épületbe.

A Szatmár Megyei Kórház égisze alá tartozó Járóbeteg-ellátó épületének felújításához még 2012 márciusában láttak hozzá Csehi Árpád akkori megyei tanácselnök kezdeményezésére. Akkor optimista előrejelzések szerint még a nyár elejét jelölték meg, mint a munkálatok befejezésének időpontját. Ám arra senki sem számított, hogy komoly statikai problémákat találnak az épületben. Emiatt húzódott a felújítás, majd a műszaki átadásra 2013 novemberében került sor. Azóta szinte egy év telt el, tovább dolgoztak a rendelők felszerelésén, berendezésén, szombat délután pedig ünnepélyes keretek között megnyitották a teljes egészében felújított járóbeteg-ellátó épületet. Az ünnepi rendezvényen a szalagvágók között Adrian Stef megyei tanácselnök mellett ott volt Victor Ponta kormányfő is.

A kivitelezést végző nagyváradi Technoclima General Kft. statikailag megerősítette az épületet, leszigetelte a tetőszerkezetet, a falakat és az alagsort, kicserélte a fűtés, víz- és elektromos hálózatot, tűzvédelmi rendszert és inverter technológiával működő légkondicionálókat épített be. Emellett térkővel burkolta le az intézmény udvarát, kibővítette az illemhelyeket, a fogyatékkal élők számára minden emeleten mellékhelyiséget alakítottak ki. Az épületben lift is áll a látogatók rendelkezésére. A teljes beruházás 6,7 millió lejbe került, ebből az egészségügyi minisztérium 5,1 millió lejt fizetett ki.

Az épület valóban teljes egészében megújult, arra, hogy mekkora a különbség a régi és a megújult poliklinika között egy kis fotókiállítás is felhívja a figyelmet. A rendelők bútorzata és az egészségügyi személyzet rendelkezésére álló eszközök is újak, a gyerek-részleget pedig a falra festett rajzfilmfigurák és egyéb mesebeli alakok teszik barátságosabbá.

Dícséretes, hogy a felújítást végzők gondoltak a helyi kisebbségre, hiszen sokhelyütt találkozunk a román mellett magyar felirattal is. Ezek többsége rendben is van, ám néhol elég furán sikerült a fordítás. Már a bejárat felett az Ambulator de Specialitate-t Járóbetegre fordították Járóbeteg-ellátó helyett, de az épület ajtajain a Fizikális medicína, a Gyermek ideg és pszichiátria vagy a Tüdőintézet kifejezésekkel is találkozunk. Bízunk benne, ezeket mihamarabb ki fogják javítani a Poliklinika működtetői.

Az épületben az igazi élet november 3-4-én indul be, ugyanis addig tart, míg a szakorvosi rendelők visszaköltöznek az épületbe - mondta el a Szatmár.ro érdeklődésére Mare Paula, a Szatmár Megyei Kórház orvos-igazgatója.

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: