2018-03-27 07:07:11• hírek • Oszkó Viktória

Átadták a Hám János Líceum új játszóterét

Végre eljött a nagy nap: március 27-én délelőtt átadták a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum belső udvarán felépített modern játszóteret. A gyerekek már napok óta kérdezgették, mikor vehetik végre birtokba az új játékokat.

Az ünnepélyes átadáson részt vett többek között Schönberger Jenő püspök, Kereskényi Gábor polgármester, Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, dr. Seszták Miklós, Magyarország nemzeti fejlesztési minisztere, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, dr. Bentzik Réka, a MVM Magyar Villamos Művek Zártkörűen Működő Részvénytársaság kommunikációs igazgatója, dr. Zsiga Marcell, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. marketing és kommunikációs igazgatója, Ádámkó István, a líceum igazgatója és Calin Durla főtanfelügyelő úr is.


A rövid avatóünnepséget szalagvágással nyitották meg, majd átadták a szót Ádámkó István iskolaigazgatónak, aki beszédében elmondta, ma három új játszótérnek is örvendhetünk, amelyek a Magyar Villamosművek, a Szerencsejáték Zrt., valamint a szatmári Római Katolikus Püspökség és a püspök atya támogatása nélkül nem jöhettek volna létre.A Hám János Líceum udvarán kialakított modern, gyermekbarát játszótér mellett a Boldog Scheffler János Központ terápiáit látogató gyerekek számára is épült kültéri játszótér. A megvalósításban az MVM Magyar Villamos Művek Zártkörűen Működő Részvénytársaság 45 120 lejes (3 millió forintos), a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. pedig 105 280 lejes (7 millió forintos) támogatással segített.


A Szent Alajos Konviktus bentlakó gyerekei számára kültéri sporteszközöket telepítettek a konviktus udvarára, mely az  MVM Magyar Villamos Művek Zártkörűen Működő Részvénytársaság 90 240 lejes (6 millió forintos), valamint a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. ugyancsak 6 millió forintos támogatásának köszönhetően épülhetett meg. 

Dr. Seszták Miklós miniszter beszédében kiemelte az egyház által végzett építő tevékenységet, amelyet, mint mondta, görögkatolikus pap gyermekeként is ismert a szocializmusban és ismer ma is. Elismerését fejezte ki a helyi közösségnek, és ezt egy bekeretezett, Muhammad Alitól származó idézetet tartalmazó emléklap átadásával is nyomatékosította.


"A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kisemberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény, hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilatkoztatás, hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség, a lehetetlen múló pillanat mindenkinek. A lehetetlen nem létezik." A nemzeti fejlesztési miniszter arra kérte a diákokat, bármikor nehézség előtt találják magukat, merítsenek erőt az idézet üzeneteiből.„A közösség, a nemzet építése a legfontosabb. Sokszor megtorpant ugyan nemzetünk az évezredek során, de mindig volt ereje és hite, hogy újrakezdje az építkezést. Ha az építkezésnek a szellemi, közösségi, valamint az anyagi világban való formája találkozik, akor beszélünk jövőről. Ennek a közösségnek van jövője, az építkezés ezt segíti. Ez a játszótér is a jövőről szól” - mondta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke köszönő beszédében.


Abban minden résztvevő egyetértett, hogy nem csak a testnek, de a léleknek is nevelőeszköze a sport. A játékok hozzájárulnak ahhoz, hogy formálódjon a diákok személyisége. Ezeken a modern, jól felszerelt játszótereken pedig bőven van olyan játék, amely a gyerekek fejlődését szolgálhatja majd.Az Agito Igloo például egy kombinált mászóeszköz, amelyen található többek között mászólétra, boxzsák, mászórúd, mászófal, pókháló mászóka és mászóvitorla is. Az iskola tanulói alig várták, hogy meghallják a rajt szót és végre kipróbálhassák az új, szabadtéri játék-komplexumot.


Schönberger Jenő püspök az ünnepség végén megáldotta a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum játszóterét. „Isten tetszése szerint való, hogy testünk erőnlétének megőrzése és fejlesztése céljából gondot fordítsunk a testnevelésre és edzésre. Amikor ugyanis a test megerősödését segítjük elő, az hasznára van a lélek egyensúlyának is” - hangzott el a püspök úr beszédében.


 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: