2018-03-27 07:07:11• hírek • Oszkó Viktória

Átadták a Hám János Líceum új játszóterét

Végre eljött a nagy nap: március 27-én délelőtt átadták a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum belső udvarán felépített modern játszóteret. A gyerekek már napok óta kérdezgették, mikor vehetik végre birtokba az új játékokat.

Az ünnepélyes átadáson részt vett többek között Schönberger Jenő püspök, Kereskényi Gábor polgármester, Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, dr. Seszták Miklós, Magyarország nemzeti fejlesztési minisztere, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, dr. Bentzik Réka, a MVM Magyar Villamos Művek Zártkörűen Működő Részvénytársaság kommunikációs igazgatója, dr. Zsiga Marcell, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. marketing és kommunikációs igazgatója, Ádámkó István, a líceum igazgatója és Calin Durla főtanfelügyelő úr is.


A rövid avatóünnepséget szalagvágással nyitották meg, majd átadták a szót Ádámkó István iskolaigazgatónak, aki beszédében elmondta, ma három új játszótérnek is örvendhetünk, amelyek a Magyar Villamosművek, a Szerencsejáték Zrt., valamint a szatmári Római Katolikus Püspökség és a püspök atya támogatása nélkül nem jöhettek volna létre.



A Hám János Líceum udvarán kialakított modern, gyermekbarát játszótér mellett a Boldog Scheffler János Központ terápiáit látogató gyerekek számára is épült kültéri játszótér. A megvalósításban az MVM Magyar Villamos Művek Zártkörűen Működő Részvénytársaság 45 120 lejes (3 millió forintos), a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. pedig 105 280 lejes (7 millió forintos) támogatással segített.


A Szent Alajos Konviktus bentlakó gyerekei számára kültéri sporteszközöket telepítettek a konviktus udvarára, mely az  MVM Magyar Villamos Művek Zártkörűen Működő Részvénytársaság 90 240 lejes (6 millió forintos), valamint a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. ugyancsak 6 millió forintos támogatásának köszönhetően épülhetett meg.



 

Dr. Seszták Miklós miniszter beszédében kiemelte az egyház által végzett építő tevékenységet, amelyet, mint mondta, görögkatolikus pap gyermekeként is ismert a szocializmusban és ismer ma is. Elismerését fejezte ki a helyi közösségnek, és ezt egy bekeretezett, Muhammad Alitól származó idézetet tartalmazó emléklap átadásával is nyomatékosította.


"A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kisemberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény, hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilatkoztatás, hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség, a lehetetlen múló pillanat mindenkinek. A lehetetlen nem létezik." A nemzeti fejlesztési miniszter arra kérte a diákokat, bármikor nehézség előtt találják magukat, merítsenek erőt az idézet üzeneteiből.



„A közösség, a nemzet építése a legfontosabb. Sokszor megtorpant ugyan nemzetünk az évezredek során, de mindig volt ereje és hite, hogy újrakezdje az építkezést. Ha az építkezésnek a szellemi, közösségi, valamint az anyagi világban való formája találkozik, akor beszélünk jövőről. Ennek a közösségnek van jövője, az építkezés ezt segíti. Ez a játszótér is a jövőről szól” - mondta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke köszönő beszédében.


Abban minden résztvevő egyetértett, hogy nem csak a testnek, de a léleknek is nevelőeszköze a sport. A játékok hozzájárulnak ahhoz, hogy formálódjon a diákok személyisége. Ezeken a modern, jól felszerelt játszótereken pedig bőven van olyan játék, amely a gyerekek fejlődését szolgálhatja majd.



Az Agito Igloo például egy kombinált mászóeszköz, amelyen található többek között mászólétra, boxzsák, mászórúd, mászófal, pókháló mászóka és mászóvitorla is. Az iskola tanulói alig várták, hogy meghallják a rajt szót és végre kipróbálhassák az új, szabadtéri játék-komplexumot.


Schönberger Jenő püspök az ünnepség végén megáldotta a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum játszóterét. „Isten tetszése szerint való, hogy testünk erőnlétének megőrzése és fejlesztése céljából gondot fordítsunk a testnevelésre és edzésre. Amikor ugyanis a test megerősödését segítjük elő, az hasznára van a lélek egyensúlyának is” - hangzott el a püspök úr beszédében.


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: