2014-05-17 15:14:58• hírek • Kossis Zoltán

Kelemen Hunor: az RMDSZ semmiféle alkut nem kötött senkivel!

Rosszindulatú pletykának nevezte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azokat a hangokat, amelyek szerint a szövetség háttértárgyalások során lemondott volna a 2-es számú képviselői körzetről. A politikus kommunikációs hibának nevezte a logó lemaradását a szavazólapról és optimistán nyilatkozott a jövő hétvégén esedékes választások kapcsán.

Kelemen Hunor egy napos munkalátogatásra érkezett szombaton Szatmárnémetibe, ahol Pataki Csaba szenátor, Kereskényi Gábor parlamenti képviselő és Nagy Szabolcs képviselő-jelölt társaságában találkozott a sajtó képviselőivel is.

Felvezetőjében Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke kiemelte: a tény, hogy az elmúlt napokban Szatmárra látogatott Kelemen Hunor szövetségi elnök, Borbély László politikai elnök és Sógor Csaba EP-képviselő, azt mutatja, mennyire fontos a szövetség számára Szatmár és a május 25-én esedékes választások.

Az EP-választással kapcsolatban Kelemen elmondta, az RMDSZ csapata az elmúlt hetekben bejárta Erdély minden szegletét. Igyekeztek mindenütt európai üzeneteket megfogalmazni, mivel a belpolitikai botrányokból, amiket a román pártok gerjesztenek, elegük van az embereknek. A gazdák ugyanis azt akarják tudni, hogy 2020-ra Romániában is eléri a nyugati szintet a területalapú támogatás, a befektetőkkel pedig arról kell beszélni, milyen infrastrukturális fejlesztésekre van szükségük.

A szövetségi elnök azon meggyőződésének adott hangot, mely szerint az Európai Unió újabb komoly változások előtt áll. Emlékeztetett arra, hogy a Szén- és Acélközösségként létre jött szövetség eleinte kizárólag csak a gazdaságról szólt, az évtizedek során azonban ez alaposan megváltozott.

„A dublini kongresszuson először került be az Európai Néppárt programjába kisebbségvédelmi fejezet, amiben az RMDSZ-nek komoly szerepe volt. Szükség van az erős kompetenciákkal bíró, ám az emberekre odafigyelő Európai Unióra. Az elmúlt fél évszázadban az Európai Unió biztosította a biztonságot, a békét és a viszonylagos jólétet. Keletről ugyanis rendszerint nem a béke jön felénk. Az EU-nak foglalkoznia kell az emberekkel, hisz ezért jött létre. Pontosan ezért szükséges az, hogy mi ott legyünk akkor, amikor az unió egyre nagyobb figyelmet szentel majd az emberekre, azon belül meg a tősgyökeres kisebbségekre", fogalmazott Kelemen.

Az elnök szót ejtett az RMDSZ új, az Európai Unió pénzkereteiből megvalósítandó fejlesztési prioritásairól is. Ezzel kapcsolatban kijelentette, a szövetség célkitűzése az, hogy csökkentsék a régiók közötti gazdasági különbségeket. „Az elmúlt időszak vesztesei azok a települések voltak, amelyek a lakosság száma miatt nem tudtak teljesíteni bizonyos kritériumokat. Nagy vonalakban összefoglalva, az Erdély 2020 program célja, hogy ezeket a kritériumokat lebontsa és kiegyensúlyozott fejlődést támogassa".

Kelemen Hunor természetesen beszélt a időközi választások esélyeiről is és nem kerülte el azt a rendkívül kellemetlen problémát sem, amelyet az okozott, hogy az RMDSZ logója lemaradt a szavazólapról. „Ismét biztosítani szeretnék mindenkit, hogy az RMDSZ semmiféle titkos paktumot, szerződést nem kötött a 2-es körzet kapcsán. Rosszindulatú pletyka minden más állítás. Sajnálatos kommunikációs hiba történt és a választások után megtaláljuk azt, aki hibázott. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szándékos lett volna!", jelentette ki határozottan.

Kelemen szerint a román pártok teljesen téves stratégiát követnek, amikor semmilyen más céljuk nincs, csak hogy az RMDSZ-t kiszorítsák. „Ha valaki meg tud nyerni egy választást, még nem biztos, hogy vezetni tud egy várost vagy egy megyét. És ez tökéletesen látszik Szatmár esetében! Nézzék meg, mi történt az elmúlt két évben Szatmárnémetiben és Szatmár megyében. Nem csoda, hogy sok olyan hangot hallok, melyek szerint jobb volt Ilyés Gyuszi és Csehi Árpi idejében", mondta az elnök.

„Nagy Szabolcs egy szerény fiatalember, akinek azonban megvan a megfelelő tudása és tehetsége ahhoz, hogy a nagypolitikába belépve képviselje a szatmáriakat: magyarokat, románokat, svábokat egyformán", méltatta a szövetség jelöltjét az elnök. „Ovidiu Silaghi és Dan Diaconescu már megmutatta mire képes, éppen ezért bízom abban, hogy a szatmáriak felismerik: Nagy Szabolcs az egyetlen, aki megfelelően tudja őket képviselni", fejtette ki a kulturális miniszter.

A sajtó kérdéseire válaszolva Kelemen elmondta, hogy az RMDSZ és az MPP hosszú távú együttműködésben gondolkodik, a kormánykoalíciót pedig semmilyen módon nem fenyegeti, hogy Victor Ponta miniszterelnök továbbra is USL-ben gondolkodik. „Pontának továbbra is megvan az álma az erős és egységes USL-ről az elnökválasztásokra való tekintettel, de ez nem érinti az RMDSZ-t. Bizonyítja ezt, hogy Ponta a választások után is jelezte: szívesen látna minket a kormányban. Ám nekünk nem másokkal kell foglalkoznunk. Választóink bizalmát kell megszereznünk, utána pedig elboldogulunk."

A szövetségi elnök véleményt formált a Szatmárnémeti alpolgármesteri tisztségét illetően is. „csak azért, hogy dísz legyen a kalapon, úgy nincs szükségünk alpolgármesteri tisztségre. Csak akkor nevezünk ki alpolgármesterit, ha ő tényleg képviselni tudja a közösségünket".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: