2014-03-15 18:07:44• hírek • Kocsis Zoltán

Átadta idei díjait az RMDSZ!

Szombat délután a Dinu Lipatti Filharmónia előadótermében átadta idei kitüntetéseit a Szatmár megyei RMDSZ. A március 15-i ünnepségek második epizódjaként megszervezett díjátadón az életművükkel a szatmári magyarságot szolgálókat jutalmazta az érdekvédelmi szövetség.

Az eseményt Pataki Csaba szenátor nyitotta meg, aki elmondta: 25 évvel ezelőtt még nem volt ilyen egyértelmű, hogy megünnepelhetjük nemzeti ünnepünket. Mi több, az elmúlt héten is történtek olyan események, amelyek igyekeztek felkorbácsolni a közhangulatot. „A mai reakciónkkal bebizonyítottuk azonban, hogy megérdemeljük jogainkat. Sőt, sokkal többet is megérdemlünk. Ha ezeket megkapnánk, az a többségi nemzetnek is javára válna, csak ők ezt egyelőre nem akarják belátni", kezdte a politikus.

A Szatmár megyei RMDSZ elnöke szerint az erdélyi magyarság most szabad, ám ezzel a szabadsággal élni is kell. Folyamatosan új célokra van szükség ahhoz, hogy az eddig megszerzetteket ne veszítsük el. „Egy közösség számára a legnagyobb veszély a feledés. Szüleink azonban nem feledtek, nekik hála mi sem feledtünk és reméljük, hogy gyerekeink sem felednek majd", jelentette ki Pataki.

A folytatásban dr. Süli Attila őrnagy, a Budapesti Hadtörténeti intézet munkatársa beszélt az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, majd következett a díjátadás. A szatmári RMDSZ nyolc évvel ezelőtt alapított díjaival azokat igyekszik jutalmazni illetve további tevékenységre ösztökélni, akik életművükkel évről évre oroszlánrészt vállalnak a szatmári magyar közösség támogatásában, identitásának megőrzésében. A díjakat Kereskényi Gábor parlamenti képviselő és Poszet Kinga elnökségi tag adta át.

Amint azt Kereskényi is kiemelte, rendhagyó módon a közösségépítés díját ezúttal nem egy személy, hanem a 2010-ben alapított Bartók Béla Kulturális és Hagyományőrző Egyesület vehette át. A művelődés és oktatás terén kifejtett tevékenységéért díjat kapott Tóth Pál Miklós, a Harag György Színtársulat tagja is. A sokak által csak Totyi bácsiként ismert és tisztelt művész nem csak azért érdemelte ki a díjat, mert immár negyven éve áll a világot jelentő deszkákon Szatmárnémetiben, hanem azért is, mert az ő ötlete nyomán jött létre például a Családi Hétvége. Harmadikként, ifjúság és sport kategóriában Sándor József korábbi olimpiai és felnőtt román válogatott ökölvívó, jelenlegi edző vehetett át elismerést. A kitűnő szakember keze munkáját dicséri, hogy tanítványai az országos bajnokságokon közel harminc éremmel gazdagították a szatmári sport dicsőséglistáját.

Végezetül kiosztásra került a tragikusan fiatalon elhunyt egykori kollégánkról, Fodor Istvánról elnevezett emlékdíj is, amelyet büszkeségünkre a nagykárolyi leányoldalunknál, a Nagykároly.ro-nál dolgozó Megyeri Tamás Róbert kapott meg. Teljességgel megérdemelten tegyük gyorsan hozzá.

A gála és egyben a március 15-i megemlékezés a Harag György Társulat Hazám, hazám... című előadásával ért véget.

A Harag György Társulat művészeinek előadása

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: