2016-06-26 18:10:15• hírek • Szatmar.ro

Átadta az idei színházi évad díjait a Harag György Társulat

A korábbi évek hagyományához hűen közel háromórás ünnepi gálaműsorral és díjátadással zárta az idei színházi évadot a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata június 25-én este. A műsor keretében adták át a 2015/16-os évad szakmai és közönségdíjait, amelyeket a közönség, a társulat, valamint a művészeti tanács szavazatai alapján állapítottak meg.

A közönség véleménye alapján az idei évad legnépszerűbb produkciójának a Bessenyei István rendezte Mágnás Miska című operett-előadás bizonyult. A stúdió- és kamaratermi előadások közül messze a legtöbb szavazatot a Jövőre veled ugyanitt kapta. Ezúttal a társulat arra is kíváncsi volt, melyik vendégjáték nyerte el leginkább a nézők tetszését. A beérkező szavazatok alapján a nagyváradi Szigligeti Színház A mi osztályunk című előadása bizonyult a legsikeresebbnek, a gyerekelőadások közül pedig A négyszögletű kerek erdő nyert.

100 eurós közönségdíjat osztottak ki az immár második évada megrendezett nagybányai közvélemény-kutatás alapján. A nagybányai nézők az évad legjobb színésze-díjat Bessenyei Istvánnak, a legjobb színésznője-díjat pedig Moldován Blankának ítélték oda. Az évad értékelése után a díjakkal járó okleveleket Bessenyei Gedő István, a társulat művészeti igazgatója adta át a nagybányai közönségdíjasoknak, a díjjal járó pénzösszeget a Proscenium Alapítvány biztosította.

A szatmári nézői szavazatok alapján az idei évad legjobb drámai színésze Rappert-Vencz Gábor, legjobb drámai színésznője Rappert-Vencz Stella, legjobb komikus színésze Nagy Orbán, legjobb komikus színésznője pedig Moldován Blanka lett. A legjobb epizódszínésznek járó közönségdíjat Bessenyei István vehette át, a legjobb epizódszínésznőt megillető oklevelet pedig Méhes Kati kapta. A közönségdíjakat idén a szatmárnémeti Korall Klinika finanszírozta, egyenként 100 euró értékben, az okleveleket pedig Dr. Kállay Beáta, az intézmény orvosigazgatója adta át a díjazottaknak.

Immár harmadik alkalommal örökös bérletet adományozott a Harag György Társulat annak a szellemi támogatójának, akik többéves önzetlen szervezőmunkájával kiáll a társulat mellett, segíti annak működését. Ezt a tavalyelőtt alapított elismerést Czier Tibor, a társulat tasnádi mecénása, a tasnádi kiszállások egyik fő szervezője és támogatója kapta meg.

A szakmai díjak közül elsőként az évad legjobb háttéralkalmazottainak járó, 100 eurós elismeréseket adták át. A társulat művészeti vezetése az idén elhunyt súgója, alapító tagja, Diószeghy Olga emlékére női műszaki-díjat is alapított. Ezt az elismerést Rácz Mária öltöztető vehette át kitűnő és alázatos szakmai munkájáért. A férfi műszaki díjat, az „Angyalka"-díjat (Anghel József ügyelő emlékére) Balogh Géza színpadmesternek adták át, hosszú évek óta folytatott kitartó és minőségi munkája elismeréseként. Az oklevelek mellé járó pénzjutalmat a Good Will Consulting és a Proscenium Alapítvány biztosította, és Bura-Maksay István pályázati tanácsadó, illetve Bessenyei Gedő István társulatigazgató adta át a díjazottaknak.

A Proscenium Alapítvány néhai könyvelőjéről és mecénásáról elnevezett Baranyai Zoltán-emlékdíjat, amelyet ifj. Baranyai Zoltán és családja anyagi segítségével alapított a művészeti tanács, immár négy évaddal ezelőtt, az évad legkiemelkedőbb fiatal tehetségének, ezúttal Bogár Barbarának ítélték oda 100 euró értékben.

A társulat szavazatai alapján négy nívó-díjat is átadtak: Kányádi Szilárd, Sándor Anna, Gaál Gyula és Kovács Nikolett vehette át ezeket. Az elismerésekhez egyenként 200 eurós pénzjutalom társul. A pénzösszegeket a K&K Kft. valamint a Proscenium Alapítvány biztosította, és Kánya Kálmán, a Kft. ügyvezetője, illetve Bessenyei Gedő István társulatigazgató nyújtotta át a díjazottaknak

A szakmai fődíjak közül az 500 euró pénzjutalommal járó Ács Alajos-díjat Rappert-Vencz Gábor, az évad színészének járó nagydíjat, az 1000 eurós Harag György-díjat pedig Moldován Blanka vehette át a társulat és a művészeti tanács szavazatai alapján. Az Ács Alajos-díjat a Poszet Kft. részéről Poszet Kinga, a Harag György-díjat pedig az Autonet Import Kft. képviseletében Ilonczai Tamás marketingmenedzser adta át.

A gála fináléját egy apró incidens zavarta meg, ugyanis annak ellenére, hogy az utóbbi évadokban a társulat művészeti vezetése megszüntette az egyéni felajánlású díjakat, magánszemélyek egy csoportja, bejelentés nélkül megzavarva a gála műsorfolyamát, saját alapítású díjat adtak át a társulat egyik művészének.

„Mindannyiunkat váratlanul ért ez a magánakció, különösen annak tükrében, hogy a felajánlott díjat korábban személyes tárgyaláson utasítottuk el, éppen amiatt, mert a felajánló maga akarta megszabni, ki kapja az elismerést, ami nem felel meg a díjaink kritériumrendszerének. Az eset két okból is nagyon szomorú: egyrészt azért, mert úgy tűnik, hosszú évekkel a baráti alapon osztogatott díjak rendszerének felszámolása után sem mindenkinek sikerült megértenie, hogy ilyesminek nincs helye a színpadunkon, másrészt pedig azért, mert ezzel a kínos közjátékkal éppen a díjazni kívánt művészt sikerült a legkellemetlenebb helyzetbe hozni." - kommentálta a történteket Bessenyei Gedő István társulatigazgató.

A társulat 2010 óta kizárólag valamilyen szavazás alapján odaítélt díjakat ad át művészeinek (a díjakat a közönség, a társulat vagy a hét tagból álló művészeti tanács szavazza meg), ezáltal növelve a díjak értékét és legitimitását. „A szavazással eldöntött díjat őszinte büszkeséggel veheti át a művész, annak tudatában, hogy nem egyes magánszemélyek személyes szimpátiájának, hanem a munkájával kivívott széleskörű elismerésnek köszönheti azt, és a díjért cserébe senkinek sem tartozik semmivel. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne támogathatna bárki a saját pénzéből neki szimpatikus művészeket, csakhogy ezt a baráti gesztust nem szabad díjnak nevezni és nincs helye a társulat évadzáró gáláján" - tette hozzá a társulatigazgató.

A gálát követően a társulat idén is közös zsíroskenyerezésre várta az előcsarnokba nézőit és alkalmazottait.

A díjakkal járó virágcsokrokat a társulat egyik mecénása, a Sara Flower virágüzlet szolgáltatta. A gálaműsort Bessenyei István és Kányádi Szilárd rendezte, a látvány Szabó Anna és a társulat munkája, a produkció koreográfusa Gabriela Tănase volt. Az élőzenei kíséretet Manfrédi Annamária (zongora, a zenekar vezetője), Anderco Péter (szólógitár), Sabo Marcel (basszusgitár) és Cserey Csaba (ütőhangszerek) biztosította.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: