2018. szeptember. 25., kedd
Névnap:
2017-10-24 13:23:14• hírek • Szatmár.ro

Átadják a Hám János új épületszárnyát

Hozzáépítettek a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum épületéhez, s így három új szaktantermet rendezhettek be - a fejlesztést október 27-én áldja meg Schönberger Jenő püspök, Soltész Miklós jelenlétében.

Az 1989-es fordulat után lehetőség nyílt arra, hogy újra elkezdődjön az ifjúság katolikus szellemben való nevelése. Reizer Pál megyéspüspök, felmérve és felismerve az esélyeket, anyagi és erkölcsi áldozatok árán megszervezte az első katolikus osztály indítását az 1991-1992-es tanév kezdetekor, a Kölcsey Ferenc Gimnázium épületében. A líceum akkori igazgatója, Dr. Bura László segítette, hogy a szemináriumi jellegű fiúosztályt olyan tanárok neveljék, akik egykor katolikus intézményekben tanultak, ugyanakkor következetesen élték hitüket a kommunizmus ideje alatt is. Ez nagyon röviden a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum eredete.

1994-ben aztán külön épületbe, a Szirmai (M. Eminescu) utcára költözött a katolikus iskola, és felvette a boldogemlékű püspök, Hám János nevét. Tíz évre rá pedig megint költözés következett, a Szatmári Római Katolikus Püspöki Palota szárnyépületébe, a Széchenyi (1 Decembrie 1918) utca 1-es szám alá.
Az évek során bekövetkezett fejlődés, illetve a diákok számának növekedése miatt újból helyhiány és helyigény jelentkezett. A 2017-2018-as tanévben, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum épületében és a hozzá tartozó, a szakoktatást biztosító épületrészben 510 diák kezdte el elemi, általános iskolai és középiskolai tanulmányait. A Széchenyi-utcai épületben 450 gyerek és fiatal tanul. Ebbe a számba az elemi és általános iskolások mellett tehát az elméleti jellegű középiskolai oktatásban résztvevők is beletartoznak. Ők két szakirányban, humán-teológiai és természettudományok profilú osztályokban fejlődnek.

Az iskolaépület rendelkezik imateremmel, könyvtárral, informatika szakteremmel, tornateremmel, sportpályával, díszteremmel, étkezdével és parkosított udvarral is. De nem rendelkezett fizika, kémia-biológia és idegen nyelv szaktantermekkel. Nem volt rá elegendő hely, terem. Ezért a nyári vakáció folyamán nagyszabású felújítási és iskolabővítési munkálatokat folytattak le. Magyarország Kormánya, a Szatmári Római Katolikus Püspökség és Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala támogatásával, valamint egyéb partnerek segítő hozzájárulásával létrehozták a szükséges három szaktantermet. Ezt úgy érték el, hogy hozzáépítettek a már meglévő épülethez, az iskola Templom utca (Eugen Lovinescu) felé néző udvarán. De nem csak megépítették, hanem be is rendezték, fel is szerelték mindhárom helyiséget korszerű technikával, a jelenkori oktatás igényeinek megfelelő módon. A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum közössége a beruházást, hiánypótló jellege miatt nagy jelentőségűnek érzi, meggyőződésük, hogy az nagyban hozzájárul majd az oktatói-nevelői munka minőségének emeléséhez.A fejlesztés során megépült részt az október 27-én, pénteken, 11 órától kezdődő ünnepség keretében áldja meg Schönberger Jenő püspök. Az eseményen, egyéb neves meghívottak között tudhatják majd Soltész Miklóst, Magyarország Kormánya egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: