2012-11-15 14:44:56• hírek • Kocsis Zoltán

38 kg élelmiszer a rászorulóknak – egyre többen veszik át

Március végéig több, mint 6700 személy veheti át az ingyenes élelmiszercsomagokat Szatmárnémetiben. Az Európai Unió által biztosított segélyhez a 14-es lakónegyedben található Jiului utca 2. szám alatt juthatnak hozzá a rászorulók, hétköznap 9-14 órák között.

Hogy kik számítanak a rászorulónak? Ennek feltételeit pontosan és egyértelműen határozza meg a vonatkozó törvény. Élelmiszersegélyre jogosultak a bejegyzett munkanélküliek (számuk Szatmárnémetiben 894); a súlyos fogyatékkal élők (2778 fő); a szociális segélyből élők (165 fő) valamint a 400 lejnél kevesebb jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok, háborús veteránok, háborús özvegyek, a kommunista rendszer politikai vagy etnikai meghurcoltjai (2904 fő).

„Szeretnénk felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy csak azok a nyugdíjasok, veteránok jogosultak segélyre, akiknek a jövedelmük nem haladja meg a 400 lejt, jelentette ki Adrian Balaj, az élelmiszerek kiosztásáért felelős Szociális Közszolgáltatások Szatmárnémeti Osztályának (SPAS) vezető munkatársa. Volt rá példa, hogy olyan veterán is szeretett volna csomagot kapni, akinek 1600 lejes havi jövedelme volt", tette hozzá.

Miközben a program kezdetekor, néhány évvel ezelőtt, alig néhány élelmiszer szerepelt a listán, addig idén tíz különböző cikket kapnak a rászorulók. Mindenki kap fejenként 14 kg lisztet, 4 kg kukoricadarát, 6 kg rizst, 800 gramm tésztafélét, 500 g kekszet, 1 kg babot, 960 g borsót, 6 liter olajat, 0,8 liter paradicsomlevet, 0,8 liter paradicsom-konzervet illetve 3 kg cukrot. Ezek közül a termékek közül egyedül az olaj nem érkezett meg (remélik, hogy jövő hétre ez is megjön), a többit viszont már át lehet venni. Mindenkinél legyen egy személyigazolvány illetve olyan dokumentum, amely igazolja, hogy a fentebb említett kategóriák valamelyikébe tartozik.

Doina Vasut, a SPAS igazgatója felhívta a figyelmet, hogy ezeket a termékeket nem szabad eladni, ez a tiltás a csomagoláson is fel van tüntetve. Arra kérte továbbá az érintetteket, amennyiben nem tartanak igényt a csomagokra, akkor is menjenek el a raktárba és adományozzák oda azoknak, akiknek tényleg szükségük van rá. „Mindenkinek meg kell értenie, hogy a SPAS nem tud mit kezdeni a nem igényelt csomagokkal, törvény tiltja azt is, hogy jótékony célra felajánljuk vagy másoknak adjuk", mondta.

Balaj elmesélte, hogy az első évben nagyjából az érintettek 60%-a vette át a csomagokat, míg tavaly ez a szám 80%-ra nőtt. Hozzátette, hogy a legközömbösebb kategória a munkanélkülieké.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: