2009-12-16 13:29:17• hírek • Tóth Klarissz

Aszexuálisok, akiket a szex hidegen hagy!

Vannak, akik sokat gondolnak rá, mások vágyakoznak utána vagy éppen megvonják maguktól és sokan vannak, akik egyszerűen csinálják. Persze, hogy a szexről van szó.

Gondoljunk arra, hogy naponta hány alkalommal szembesülünk közvetlen vagy burkolt módon a szexualitással. Az utcán, a TV-ben, az interneten, a munkahelyen és otthon egyaránt szexuális töltetű információk, ingerek bombáznak bennünket. Egyéni beállítottságtól függ, hogy ezeknek ki milyen mértékben tud vagy akar ellenállni. Tetszik, nem tetszik, de szexközpontú világban élünk. Nem is gondolnánk, hogy olyan emberek is léteznek, akiket a szex teljesen hidegen hagy. Az utóbbi években divatos kifejezéssé vált az aszexualitás. Maga a megnevezés, a nemi érdeklődés teljes hiányát jelenti. A félreértések elkerülése végett tudatosítanunk kell, hogy az aszexualitás nem tévesztendő össze a különféle szexuális devianciákkal, a szüzesség megőrzésével vagy a teljes absztinenciával. A szexuális késztetés fokozott jelenléte vagy annak hiánya számos tényezőtől függ. Kiváltó ok lehet a családi háttér és neveltetés, szélsőséges vallási elkötelezettség, az első szexuális aktus negatív élménye stb.


Aszexualitás = a nemi érdeklődés teljes hiánya

Aszexualitás = a nemi érdeklődés teljes hiánya


Azok, akik kiegyensúlyozott szexuális élettel rendelkeznek elképzelhetetlennek tartják, hogy olyan emberek is léteznek, akik életük során soha nem éreztek szexuális vonzalmat. Ennek áthatóbb tanulmányozására mindössze az utóbbi években került sor, de mint minden kutatási területen, itt is ellentmondásos elképzelések láttak napvilágot. Az aszexualitás tulajdonképpen egy újfajta szexuális orientáció ami azokra a személyekre vonatkozik, akik egyik nem képviselői iránt sem nem éreznek szexuális késztetést. A szexológusok és maga a tudomány is szkeptikusan közelíti meg az aszekszualitás kérdéskörét mondván, hogy ez egyenlőre nem minősíthető szexuális orientációnak. Sokan szexuális zavarnak, megint mások életformának tekintik. Életformának azért, mivel azok, akik így élnek, szeretnének kimaradni modernizálódó társadalmunk szexközpontú forgatagából. Úgy vélik, hogy léteznek más értékek is, mint a szexualitás.

A romániai lakosság szexuális szokásaira vonatkozó legfrissebb felmérésből kiderül, hogy több mint 50%-a aszexuálisnak minősül. A helyzet korántsem biztató mivel az előrejelzések szerint az aszexualitás növekvőfélben van. Az internet mára többek között „szexuális szeleppé" is vált. Sokaknak elegendő mindössze az, hogy erotikus fotókat, pornófilmeket néznek. A orvosok és szexológusok között is vita tárgyát képezi, hogy az aszekszualitást a szexuális zavarok közzé sorolják-e vagy sem. Az, hogy a szexualitás terén mi számít elfogadottnak vagy normálisnak kultúránként és egyénenként is változó. Ha valaki úgy érzi, hogy szexuális vonzalom hiánya már huzamosabb ideje uralja mindennapjait, keressen fel egy szexuálpszichológust, aki segíthet a probléma feltárásában. Amennyiben a szexuális életben valamilyen gond merül fel, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki aszexuális. Lehet, hogy annak megjelenése a stressz, a kommunikáció hiányának vagy a komplexus számlájára írható. Mindenkinek jogában áll választani: marad a szex mellett, vagy kitart az önként vállalt absztinencia mellett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: