2016-01-21 18:29:53• hírek • Kocsis Zoltán

Aszályvédelmi stratégia készül

Aszályvédelmi stratégia kidolgozása érdekében munkacsoportot alakított Eugeniu Avram prefektus javaslatára a Sürgősségi Helyzetek Szatmár Megyei Bizottsága. A munkacsoportban többek között a prefektúra, a környezetvédelmi ügynökség, a mezőgazdasági igazgatóság, a vízügyi igazgatóság vagy az erdészeti hivatal munkatársai kaptak helyet.

„Katasztrófahelyzetet okozott idén a szárazság Szatmár megyében". Ez a kijelentés augusztus közepén hagyta el Avram száját egy olyan ülésen, amelyen az aszály okozta károkat összegezték. Ezek szerint 2015-ben Szatmár megyében 225.175 hektár területet sújtott a szárazság.

Ioan Cioltean, a mezőgazdasági igazgatóság vezetője akkor elmondta, az előző évtizedek tendenciáit nyolc esős és két száraz év jelentette. Ezzel szemben a legutóbbi öt évből négy volt száraz. Szatmár megyében a sokéves átlag szerint évente 700 liter csapadék hull négyzetméterenként. Ezzel szemben augusztusig például Vezendre alig 155 liter esett.

Inkább ősszel szántsunk!

Az őszi esők miatt statisztikailag igazolható, hogy a tavasszal vetett növények jobban megsínylik az aszályt, mint az ősszel vetettek. Éppen ezért a mezőgazdasági igazgatóság azt tanácsolja, amennyiben lehetséges, a gazdák ősszel szántsák fel földjeiket, mert így több nedvességet raktároz el. Javasolják továbbá a szárazságot jobban tűrő fajták termesztését. Az is nagyon fontos, hogy milyen műtrágyát használ a gazda, mondják a szakemberek.

Cioltean elmodta azt is, a gazdák már elkezdtek alkalmazkodni a megváltozott éghajlati körülményekhez. A tavaly még 22.600 hektár területet vetettek be napraforgóval és 6100 hektárt repcével. Idén a napraforgóval bevetett földek területe megközelítőleg kétezer hektárral csökkent, a repcével bevetett területé viszont 2600 hektárral nőtt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: