2012-08-07 16:28:53• hírek • Kocsis Zoltán

Aszály sújtotta terület lehet Szatmár megye

Aszály sújtotta területté nyilváníthatják Szatmár megyét. Erről tárgyalt kedden Eugeniu Avram prefektus a Nagykároly-Tasnád körüli gazdákkal. A találkozón részt vett Ardelean Mircea, az Adó-és Pénzügyi Igazgatóság valamint Ioan Cioltean, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője.

A tanácskozáson azzal kéréssel fordultak a kormánybiztos felé a gazdák, járjon közre annak érdekében, hogy Szatmár megyét aszály sújtotta területté nyilvánítsák. Ehhez a megmunkált földterületek 30%-ának, azaz közel hetvenezer hektárnyi területnek aszály sújtottnak kell lennie. Cioltean elmondta ugyanakkor, hogy az Igazgatóság felmérése szerint jelenleg 56.179 hektáron károsította meg a termést a csapadék hiánya.

Egy másik kérés az volt, hogy a repcemag megvásárlásakor felszámított áfát minél hamarabb kapják vissza a gazdák. Főleg azért, mert az aszály a vetés nagy részét máris tönkretette. Ardelean ezzel kapcsolatban kijelentette, már folyamatban van ennek a problémának az orvoslása, amiről a Pénzügyi Igazgatóság hamarosan tájékoztatja a gazdákat.

A harmadik felvetett problémát az jelentette, hogy a biztosító társaságok nem hajlandóak kártérítést fizetni aszály illetve fagy okozta károk miatt. Ezt a biztosítók jelen lévő képviselője is megerősítette.

Avram felszólította a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóságot, hogy végezzenek egy széles körű, átfogó felmérést az aszály okozta károkról. Megígérte továbbá, hogy minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy Szatmár megyét aszály sújtotta területté nyilvánítják. Felszólította a polgármestereket, támogassák ebbéli törekvéseikben a gazdákat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: