2013-08-26 16:45:59• hírek • MTI

A szíriai rendszer és a vegyi fegyverek

A szíriai hadsereg rendelkezik a Közel-Kelet legnagyobb vegyifegyver-arzenáljával szakértői becslések szerint.

Bassár el-Aszad rendszere közvetve beismerte, hogy mérges gáz van a birtokában, de további részleteket nem közölt a készletekről. Damaszkusz emellett azt állítja, hogy a felkelők ugyanúgy rendelkeznek vegyi fegyverekkel, és be is vetették azokat.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy évvel ezelőtt úgy becsülte, hogy több száz liter mérges gáz - például mustárgáz, szarin és tabun -, illetve annak valamilyen komponense van Damaszkusz birtokában. Washington szerint Irán vegyi anyagokkal és technológiával is segíti Szíriát készleteinek felhalmozásában.
Az amerikai védelmi minisztérium információi szerint Szíria több alkalommal tesztelt már vegyi fegyvereket. Aszadnak több tucat Scud-B típusú rakéta áll rendelkezésére, amelyek mérges gázokkal felszerelve 300 kilométeres hatósugárban okozhatnak pusztítást.

Damaszkusz a múlt szerdai gáztámadás előtt vélhetőleg már több mint tucatnyi esetben vetett be vegyi fegyvert. Franciaország, Törökország és az Egyesült Államok vér- és talajmintákkal állítólag bizonyítani is tudja, hogy Aszadék korábban szarint vetettek be a felkelők ellen, egy esetben pedig klórgázzal támadtak a lázadókra. Ugyanakkor a szarin használata ellen szól a halálos áldozatok viszonylag alacsony száma.

Szíria csak négy feltételezett támadás kivizsgálását engedélyezte az ENSZ ellenőreinek: a múlt szerdai, valamint három korábbi esetet. Ez utóbbiak közé tartozik az Aleppó tartományban található hán-el-aszali állítólagos gáztámadás, amelyben legalább huszonöten vesztették életüket márciusban. A másik két vizsgálati helyszínt nem hozták nyilvánosságra, ezek valószínűleg Homszban, vagy Damaszkusz tartományban találhatók.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: