2011-03-29 16:40:26• hírek • Póti Orsolya

Ásó, kapa készenlétben

Idén két irányban zajlanak a Szatmár Megyei Múzeum régészeti osztályának kutatásai: egyrészt modern technikai eszközökkel, másrészt a hagyományos szerszámokkal folytatják a régészeti leletek, az ókor, illetve középkori várhelyek feltárását - tudtuk meg Gindele Róberttől, a múzeum régészeti osztályának vezetőjétől.

Modern technikai felszerelésekkel és klasszikus eszközökkel (ásóval, kapával) folytatják a régészeti kutatásokat a Szatmár Megyei Múzeum régészeti osztályának munkatársai. A modern technikai eszközökkel tulajdonképpen felméréseket fognak végezni, a hagyományos szerszámokkal pedig az ásatásokra kerül sor.

Gindele Róbert régész a Szatmár.ro-t is beavatta a múzeum régészeti osztályának idén zajló tevékenységeibe. Mint megtudtuk a jövő héttől kezdve az egész megye területén légifotózás segítségével fogják beazonosítani az őskori várakat, a római erődrendszereket, vagyis azokat a régi építményeket, amelyek szabad szemmel nehezen észlelhetőek.

A másik érdekes módszer egy geomagnetikus felmérés, tulajdonképpen a felszín szkennelése, melynek segítségével beazonosíthatják a föld alatti házakat, föld alatti sírokat és várakat. Ezzel a technológiával Érendréden, Érkáváson és Piskolton bronzkori várakat, Börvelyben germán településeket, Szoporon római limeseket, Aranyosmeggyesen pedig dák égetőműhelyeket kutatnak. Szintén a „földszkenner" segítségével végeznek kutatásokat olyan középkori településeken, mint Tamásváralja, Ákos és Kaplony.

A kutatások mellett a régészeti osztály munkatársai igyekeznek minél több terepmunkát is végezni, ugyanis a tavaszi idényben a legkönnyebben beazonosíthatók a régészeti lelőhelyek. „A múlt hét folyamán Börvelyben végeztünk ásatásokat, ahol cserépdarabot és egy emberi fogat találtunk. A cseréptöredék egy földalatti települést jelez, az emberi fog pedig arra utal, hogy valamikor temető volt ezen a területen. Börvelyen kívül ásatásokat végzünk még Érendrédben, Káváson, Csanáloson, Szoporon, Aranyosmeggyes környékén és Nagykároly mellett Bobáldon." - mondta el Gindele.

A Megyei Múzeum tavalyi kezdeményezését idén folyatni kívánja: egy hetes régészeti táborokat szerveznek a legjobban teljesítő gimnazista diákok számára. A tábor célja, hogy a résztvevők élőben is megtapasztalják, milyen élményt nyújt egy régészeti kutatás.



Ásatás Csanáloson
Ásatás Csanáloson


A Börvelyben végeztt ásatások során cseréptöredéket és emberi fogat találtak
A Börvelyben végeztt ásatások során cseréptöredéket és emberi fogat találtak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: