2013-06-11 12:17:22• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárhegyen az árvíz, Dobrán a jég pusztított

Megkérjük kedves olvasóinkat, amennyiben fényképeik vagy videóik vannak a hétfői vihar pusztításairól, juttassák azt el szerkesztőségünkhöz, a szatmar@szatmar.ro címre. A cikkben felhasznált fotók olvasóink Facebookon megosztott fényképei.

Emberemlékezet óta nem volt ilyen eső és nem hömpölygött így a víz Szatmárhegy utcáin. Egy utat el is mosott az ár. Dobrán a termés nagy részét tönkretette a jég, Szárazberken villám csapott egy épületbe, Tasnádon több személyt evakuáltak.

Jelentős károkat okozott Szatmár megyében a hétfő délután a kitört vihar és özönvízszerű esőzés. A prefektusi hivatal hétfő késő esti adatai szerint súlyos személyi sérülés nem történt, többeket viszont evakuálni kellett.

Szatmárhegyen tizenhat házat öntött el a víz. Az égi áldás ritkán látható intenzitással esett a településre: fél óra alatt 65 liter négyzetméterenként, tudtuk meg Szűcs Szabolcstól. A polgármester érdeklődésünkre elmondta, az ár teljesen elvitte a Nyárfa utcát. Ennek javítása biztosan belekerül vagy 10.000 lejbe. Jelentős károkat okozott a kukorica és a napraforgóföldeken és több hidat is eltömített, megrongált. „Szerencsére a jégverés elkerült minket, azt megúsztuk. Eddig senki sem tett le kártérítési igényt", mondta Szűcs.

A polgármester akárhány idős emberrel beszélt, mindenki azt mondta: soha nem láttak olyat, hogy Szatmárhegy utcáin így hömpölyögjön a víz. Szerencsére a község többi települése megúszta a természet kicsapongásait.

Dézsából öntötték a vizet Szakaszon is, ahol 17.00 óra után fél óra alatt 47 liternyi csapadék esett egy négyzetméteren. Néhány kilométerrel odébb, Dobrán viszont a jég okozott felbecsülhetetlen károkat. Fekete Bertalan alpolgármester tájékoztatása szerint a sok helyütt a termés 90%-a is odaveszett. Galambtojás nagyságú jégdarabok hullottak a községközpontra, Alsószoporra is - az okozott kár itt is jelentős.

Tasnádon a kisváros romák lakta negyedét öntötte el a víz, sokukat evakuálták és egy óvodában szállásolták el. Hatalmas mennyiségű csapadék esett Erdődre, Oláhgyűrűsre, Újnémetre és Szelestyehutára is - károkról nem érkezett jelentés.

Szamosdobon, Decebalon, Érszakácsiban és Tasnádon az erős szél (is) gondokat okozott: fákat csavart ki és tört össze, nem egy esetben akadályozva a közúti forgalmat is. Érszentkirályon a legelőn lévő két pajta tetejét szakította le.

Szokond és Béltekhodos között három telefonoszlopot tört ki a szél. Szatmár megyében összesen 42 településen akadozott az áramszolgáltatás, emiatt több üzletben romlottak meg a hús- és tejtermékek.

Szárazberekben egy gazdasági épületbe csapott bele a villám, a tűzet azonban sikerült időben eloltani, így az nem csapott át a lakóházra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: