2014-05-19 14:45:10• hírek • MTI

Árvízvédelmi készültség a Duna romániai szakaszán

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna romániai szakaszán, ahol a gátak a hatóságok reményei szerint képesek lesznek ellenállni a következő napokban várhatóan növekvő vízhozamnak.

Victor Ponta miniszterelnök vezetésével hétfőn Bukarestben ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs. A tanácskozáson bejelentették, hogy a Duna romániai szakaszán a következő napokban másodpercenként 13 500 köbméteres vízhozamra számítanak, ami azt jelenti, hogy a gátak magasságát nem haladja meg a vízállás. A hatóságok szerint kockázat a gátak ellenálló képességével kapcsolatban áll fenn.

A vízállás várhatóan vasárnap fog tetőzni. Ion Sandu, a román országos meteorológiai intézet vezetője közölte, hogy jövő keddig nem hull majd jelentős mennyiségű csapadék sem Romániában, sem a Duna vízgyűjtő medencéjében. Újabb esőzések jövő keddtől várhatók, addig viszont várhatóan levonul a mostani, első árhullám.

Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes szerint azonban legalább négy-öt hétig lesz megnövekedett vízhozama a Dunának Románia területén, ezért elsősorban a gátak ellenálló képességével kapcsolatban merülnek fel kockázatok. Dragnea szerint nem készülnek települések kilakoltatására, ilyen rendkívüli intézkedésre egyelőre nincs szükség.

A Duna romániai szakaszán szombattól van érvényben jövő hétfőig narancssárga jelzésű árvízriadó, ami Mehedinti, Dolj, Olt és Teleorman megyéket érinti.

Ponta bejelentette, hogy Románia egy nagy teljesítményű vízszivattyút bocsát Szerbia rendelkezésére, valamint takarókat, ivóvizet és élelmiszereket küld az ottani árvízkárosultak megsegítésére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: