2008-07-28 15:47:16• hírek • Józsa János

Árvízvédelmi tervet dolgoznak ki

 Kedden befejezik a Szatmár megyei árvízkárok felmérését és megkezdik a prevenciós tervek kidolgozását.

Az árvízkárok kiértékelése és az árvízvédelmi felkészülések megtervezése voltak a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Szatmár Megyei Tanács és a Prefektúra hétfő reggeli közös egyeztető ülésének fő kérdései.

A péntek esti árvizek helyszínén, a megyei és katasztrófavédelmi vezetők végig jelen voltak és figyelték, illetve vezették az katasztrófaelhárítási munkákat. Megyénkben Bogdánd, Korond, Szér, Bábca és Hadadnádasd településeken volt árvíz, míg Királydarócon a Kraszna az utóbbi tíz év rekordhozamát érte el a maga 605 cm-es vízszintjével. Meg is kellett erősíteni a töltését, amihez 1000 homokzsákot használtak fel, az előkészített 3500-ból.

A hétfő reggeli egyeztető ülésen a megyei elöljárók mellett részt vettek a katasztrófavédelem és a regionális vízgazdálkodás vezetői is, és együtt elemezték a múlt héten történteket illetve rövid-, közép- és hosszútávú tennivalókat.

 Amint azt Csehi Árpádtól, a Megyei Tanács elnökétől megtudtuk, kedd reggelre véglegesítik a jelentéseket és a kárfelmérést, amit az illetékes kormányszerveknek továbbítanak is majd, de nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre is, ezért felkérték a vízügyi igazgatóságot egy tanulmány elkészítésére, amely a megelőzés technikai megoldásait részletezi majd.

Indítványozni fogják ugyanakkor a Mázsa és Cserna patakok medrének kitisztítását, ami elősegíti majd a víz gyorsabb lefolyását és meggátolja a helyenkénti felgyűlést, felduzzadást a völgyekben. Csehi továbbá elmondta, hogy pénteken beszélt a környezetvédelmi miniszterrel, aki megígérte, hogy jövő hét végére elküldi tanácsosát, Dósa Szilárdot a szatmári helyzet értékelésére és az árvizek helyszíneinek megtekintésére, addig pedig a Megyei Tanács elkészít egy műszaki javaslatot a károk enyhítésére, és a megelőző munkák terveinek kivitelezésére, hogy a látogatás több legyen egyszerű szemlénél, válaszokat és megoldásokat hozzon. Így konkrét kérésekkel fordulhatnak majd a minisztériumhoz.

Szatmár.ro

 

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: