2010-10-03 12:00:36• hírek • MTI

Árverezik a dinókat

Több értékes dinoszaurusz-csontváz is szerepel a Sotheby's keddi párizsi árverésén.

Az őshüllők tetemei között egy 10 méter hosszú alloszauruszt és egy plezioszauruszt (erről a tengeri dinoszauruszról mintázták a Loch Ness-i szörnyet) is elárvereznek október 5-én. Ez lesz Franciaországban a Sotheby's első olyan aukciója, amelyet teljesen a természettudománynak szentelnek.

Az aukció legfeltűnőbb darabja egy alloszaurusz csontváza, hiszen ilyet korábban még soha nem bocsátottak áruba. A rettegett ragadozó 135-150 millió évvel ezelőtt, a késő jura korszakban élt.
A 10,12 méteres hüllő 70 százalékban ép tetemére az amerikai Wyoming államban bukkantak rá, és előtte egy német gyűjteményt gazdagított. Értékét 800 ezer euróra becsülik.

A Sotheby's 1997-ben 8,4 millió dollárért adott el egy teljesen épen maradt 13 méteres tirannoszaurusz-csontvázat, ez jelenleg egy chicagói múzeumban található. Az árverés másik gyöngyszemét, az 1990-es években Angliában felfedezett plezioszaurusz-tetem leütési árát 320-370 ezer euróra taksálják.

Azoknak a gyűjtőknek, akik megfizethetőbb darabokat keresnek, maradnak a kardfogú tigrisek, gyapjas rinocéroszok és barlangi medvék maradványai.


Dinócsontokat árvereznek Franciaországban
Dinócsontokat árvereznek Franciaországban


A ritka példányokat - méretük és áruk miatt - általában intézményeknek vagy gazdag mecénásoknak tartják fenn, akik aztán kölcsönadják őket a múzeumoknak.
A szenvedélyes, de vékonyabb pénztárcájú műgyűjtők megkövült rákokat vagy más tengeri ízeltlábúakat szerezhetnek be: ezek mintegy 250 millió évesek, és néhány ezer euró körül mozog az áruk.


Egy 50 millió éves pálmalevél-fosszília, amelyet a társaságában található különféle halkövületek egy modern kollázshoz hasonló, 2x2,5 méteres faliképpé varázsoltak, 80-100 ezer euróba kerül.
A csontvázakon kívül ásványokat (holdkő, pirit, akvamarin) is elárvereznek. A gyűjtemény éke a "Varázsvirág": a citrinből és füstös kvarcból álló brazíliai ásvány értéke 320-350 ezer euró között mozog.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: